Tekniker för TV-sändningar

Det finns flera olika sätt som du kan ta del av TV-sändningar. Vad som passar bäst för dig beror till att börja med på vad som finns tillgängligt där du bor.

Marksänd TV

Marksänd TV är de sändningar som sänds från TV-master som finns runt om i Sverige. Marknätet är sedan 2007 helt digitalt och innehåller cirka 50 kanaler. De flesta är betalkanaler som du behöver ett avtal med Boxer för att ta del av. Det finns ett begränsat utrymme för att sända TV i marknätet. Därför krävs sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv.

Satellit-TV

Satellit-TV är sändningar där TV-signalen skickas via en satellit och tas emot med en parabolantenn. Satellit-TV behöver inget tillstånd, men operatörer som är etablerade i Sverige behöver registreras hos Myndigheten för press, radio och TV. I Sverige är det Viasat och Canal Digital som erbjuder satellitsändningar. Sändningarna sker sedan 2004 endast digitalt.

Kabel-TV

Sändningarna skickas via kablar som installeras i marken och i fastigheten och kan vara analoga eller digitala. Kabel-TV kräver inget sändningstillstånd, men det kan krävas att de ska registreras hos Myndigheten för press, radio och TV. Det finns ett stort antal kabelnät i Sverige, från små bostadsrättsnät till stora aktörer som till exempel Com Hem.

För kabelnät finns det en vidaresändningsplikt, så kallad must carry. Det innebär att tjänsten måste ge dig tillgång till SVT1 och SVT2. Om sändningen är digital ska du få tillgång till samtliga SVT:s och UR:s kanaler, till exempel Barnkanalen.

IPTV

IPTV innebär att TV-sändningen sker via ditt bredband. Precis som med kabel-TV finns det ett stort antal aktörer som erbjuder TV-tjänster kopplade till ditt bredbandsabonnemang, till exempel Telia. För att ta emot sändningen behöver du en särskild digital-box. IPTV kräver inget sändningstillstånd, men det kan krävas att de ska registreras hos Myndigheten för press, radio och tv.

Streamingtjänster

Flera kanaler finns även tillgängliga som streamingtjänster via internet, till exempel SVT Play. Det finns även andra tjänster där du kan titta på film och serier via streaming som Netflix, Viaplay och HBO Nordic. En del är kostnadsfria och andra kostar pengar för att använda.