Spel om pengar på internet

Det finns många olika sorters spel om pengar på internet. Som konsument behöver du försäkra dig om att du spelar hos seriösa aktörer.

Svenska Lotteriinspektionen är den myndighet som ansvarar för tillsyn av spel om pengar. De kontrollerar bland annat att dragningarna går till på ett korrekt sätt och att vinnarna får ut sina vinstpengar. För att få arrangera spel i Sverige måste företaget ha ett giltigt tillstånd från Lotteriinspektionen.

Spel på utländska sajter

Med hjälp av internet är det möjligt att spela om pengar hos utländska spelarrangörer. Det här kan orsaka problem för dig som konsument då Lotteriinspektionen inte kan granska verksamheter utanför Sverige. De kan inte heller hjälpa dig om du skulle få problem med en utländsk spelarrangör.

Det är inte ovanligt att utländska spelsajter erbjuder sina tjänster på svenska, trots att de inte har tillstånd från Svenska myndigheter. Ofta har dessa företag licenser från andra länders myndigheter istället, vilket innebär att skyddsnivån för dig som spelare kan variera. I värsta fall kan en utländsk spelsajt sakna giltiga licenser helt och hållet.

Om du har fått problem med en spelsajt som är baserad inom EU, Norge eller Island kan du vända dig till Konsument Europa för rådgivning

Om du blir uppringd

Var särskilt vaksam om en telefonförsäljare ringer till dig och erbjuder dig att testa någon form av spelsajt. Det är inte ovanligt att dessa tester leder till dyra abonnemang hos oseriösa aktörer.

Mer information om vad du bör tänka på när du spelar på utländska spelsajter, finns på Konsument Europas webbplats

Läs mer om tillstånd och olika former för spel om pengar på Lotteriinspektionens webbplats

Hjälpte artikeln dig?