Spel om pengar

Det finns många olika sorters spel om pengar. Som konsument behöver du försäkra dig om att du spelar hos seriösa aktörer. Från och med 1 januari 2019 gäller en ny spellag i Sverige. Den nya lagen innebär att aktörer, oavsett om de är svenska eller utländska, måste ha godkänd licens för att få tillhandahålla spel om pengar i Sverige.

Tillsyn

Spelinspektionen är den myndighet som ansvarar för tillsyn av spel om pengar. De kontrollerar bland annat att dragningarna går till på ett korrekt sätt och att vinnarna får ut sina vinstpengar. För att få arrangera spel i Sverige måste aktören ha en giltig licens från Spelinspektionen.

Konsumentverket kan utöva tillsyn över marknadsföringsreglerna i spellagen. Marknadsföringen måste vara måttfull, det innebär bland annat att reklamen inte bör vara påträngande, ge intryck av att chanserna att vinna är större än vad de är, att spel löser ekonomiska eller sociala problem eller förmedlar bilden av att spel är gratis, riskfritt eller liknande när så inte är fallet. Marknadsföringen får inte heller riktas särskilt till personer under 18 år. Marknadsföring av spel får inte heller riktas direkt till en spelare som stängt av sig från spel.

Spelbolagens omsorgsplikt

En licenshavare har skyldighet att skydda konsumenter mot överdrivet spelande och vara behjälpliga för att minska konsumentens spelande. Licenshavaren är skyldig att vidta ett antal åtgärder inom ramen för licenshavarens omsorgsplikt, till exempel informera om vilken hjälp som finns att tillgå och hur man får tillgång till den. Spelinspektionen har tillsynsansvar över att spelbolagen uppfyller sin omsorgsplikt.

En licenshavare som erbjuder onlinespel ska erbjuda ett självtest på sin webbplats för att du som konsument ska kunna bedöma ditt spelbeteende. Licenshavaren ska även ge registrerade spelare möjlighet att stänga av sig från spel under en viss tid eller tills vidare. Både självtestet och avstängningen ska kunna göras från aktörens webbplats. En spelare ska även kunna stänga av sig från samtliga licenshavare genom det nationella avstängningssystemet spelpaus.se som administreras av Spelinspektionen.

Stäng av dig från spel och marknadsföring på spelpaus.se

Spel på utländska sajter

Med hjälp av internet är det möjligt att spela om pengar hos utländska spelarrangörer. Om aktören inte har en godkänd licens i Sverige är det svårt för Spelinspektionen att granska aktörens verksamhet. De kan innebära en sämre skyddsnivå för dig som spelar.

Det är också viktigt att komma ihåg att om du spelar på en webbplats där aktören inte har licens i Sverige måste du betala skatt på vinsten. Vinster från spel som tillhandahålls av en aktör med licens ska vara skattefria.

Om du har fått problem med en spelsajt som är baserad inom EU, Norge eller Island kan du vända dig till Konsument Europa för rådgivning

Om du blir uppringd

Var särskilt vaksam om en telefonförsäljare ringer till dig och erbjuder dig att testa någon form av spel. Det är inte ovanligt att dessa tester leder till dyra abonnemang hos oseriösa aktörer. När du tecknar ett avtal gällande vadhållning, kasinospel eller andra lotteritjänster över telefon gäller inte det skriftlighetskrav som annars gäller vid telefonförsäljning. Det innebär att du har ingått ett avtal när du tackat ja till tjänsten direkt i telefon. Du har inte heller någon lagstadgad ångerrätt när du ingår ett avtal gällande spel över telefon.

Mer information om vad du bör tänka på när du spelar på utländska spelsajter, finns på Konsument Europas webbplats

Läs mer om licenser och olika former för spel om pengar på Spelinspektionens webbplats