Så minskar du telefonförsäljning

Du kan spärra både din hemtelefon och din mobiltelefon om du vill minska mängden samtal från telefonförsäljare. Det kostar ingenting att spärra dina telefonnummer. Men du bör känna till att det inte stoppar all telefonförsäljning.

Så spärrar du din telefon

Du kan spärra både din fasta telefon och mobiltelefon. Du spärrar dina telefonnummer genom att kontakta NIX-Telefon. Enklast är att ringa NIX-Telefon på 0772 – 28 00 00 och följa instruktionerna. Det går också bra att skriva till NIX eller ta hjälp av Konsumentguiden på NIX webbplats.

Gå till Konsumentguiden på NIX webbplats

Mer information om NIX-telefon på nixtelefon.org

Det är gratis att registrera sitt nummer i NIX-Telefon men det kan ta upp till två månader innan alla företag hunnit uppdatera sina register så att de ser att du har spärrat ditt nummer. Spärren gäller tills du tar bort den eller byter telefonnummer.

Förutom NIX-Telefon finns det appar för smartphones som stoppar säljaren från att nå din mobil. Du kan söka på nätet efter dessa. Om du känner igen ett nummer och du vet att det är telefonförsäljning som du inte vill ha kan du spara numret som ”Svara inte” eller liknande.

Om du blir uppringd trots att du har spärrat ditt nummer i NIX, och inte är kund hos företaget som ringer, kan du göra en anmälan till Konsumentverket.

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats

Vilka får kontakta mig?

Även om du är registrerad i Nix så finns det tillfällen när företag får kontakta dig, både på din hemtelefon och din mobiltelefon.

  • Om du redan är kund hos ett företag får det lämna erbjudanden till dig. Men det måste handla om samma typ av varor och tjänster som ditt avtal med företaget gäller. Om du inte vill bli kontaktad på telefon kan du meddela det till företaget. Då får företaget inte ringa dig. Tänk på att företag har rätt att kontakta dig upp till ett år efter att du inte längre är kund i företaget. I vissa fall kan det till och med vara tillåtet i mer än ett år tid.
  • Om det handlar om samhällsinformation, marknadsundersökningar, politiska kampanjer, religiös information eller annat som anses ha samhällsintresse.
  • Om du har gett företaget tillåtelse att kontakta dig. Du kan i olika sammanhang samtycka till att bli kontaktad exempelvis vid deltagande i en tävling eller undersökning på internet. Du kan även samtycka i samband med en beställning eller ett köp av ett företag eller att du är medlem eller med i en kundklubb.

Krav på skriftlighet vid telefonförsäljning

Om ett företag kontaktar dig via telefon i syfte att ingå ett avtal krävs det att du skriftligen bekräftar erbjudandet för att avtalet ska vara giltigt. Det är alltså inte möjligt att ingå avtal muntligen vid telefonförsäljning.

Läs mer om krav på skriftlighet