Nätauktion

Det finns olika typer av nätauktioner. Vilka rättigheter du har som köpare beror på vilken typ av auktion det är och vem du handlar av. Alla bud är bindande så ta reda på vad som gäller innan du budar.

Vad är en nätauktion?

Vid en traditionell nätauktion finns det ett utropspris. Den som har lagt det högsta budet när auktionen är slut får då köpa varan. Om säljaren har satt ett lägsta belopp för att sälja varan, ett så kallat reservationspris eller minipris, måste budgivningen komma upp till detta.

Handla av företag

Du har som utgångspunkt ångerrätt på en nätauktion precis som vid annan näthandel. Undantaget är om det är möjligt att delta på annat sätt i auktionen än på distans, exempelvis genom att närvara i auktionslokalen. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har gjort bedömningen att undantaget i praktiken endast gäller vid traditionella slagauktioner och att du därför alltid har ångerrätt på nätauktioner.

Du har även rätt att reklamera en felaktig vara. Ibland säljer ett auktionsföretag en vara i befintligt skick. Men om varan är i sämre skick än vad du trodde utifrån utropspriset räknas det ändå som fel på varan.

Handla av privatperson

Privatpersoner kan sälja varor på nätauktioner. När du handlar av en privatperson har du inget konsumentskydd. Det betyder bland annat att du inte har någon ångerrätt.

Läs om att köpa av privatperson

Olika betalningslösningar

Olika webbplatser har olika betalningslösningar. Tänk på att om du betalar i förskott när du handlar på nätet, förlorar du din möjlighet att vänta med betalningen om din vara är försenad.

Om du väljer att betala med ett kreditkort får du ett extra skydd genom att köpet då omfattas av konsumentkreditlagen. Du kan då även vända dig till kreditgivaren med anspråk på återbetalning om till exempel varan inte levereras inom avtalad tid.

Mer om att handla på nätet

Läs om olika betalsätt