Välja tandläkare

Om du behöver gå till tandläkaren kan det vara svårt att veta vilken tandläkare som du ska välja. Eller hur mycket det kommer att kosta. Det finns olika behandlingar som kostar olika mycket.

I Sverige har du rätt att själv välja vilken tandläkare eller tandhygienist du vill ha. Du kan välja folktandvården eller en privat tandläkare. Nästan alla barn och ungdomar har sin tandvård hos folktandvården.

Ta reda på vad det kostar

Till skillnad från sjukvård får du oftast betala den största kostnaden själv. Därför är det bra att ta reda på vad det kommer att kosta. Fråga innan ditt besök, så får du ett ungefärligt pris. En prislista ska finnas tillgänglig på mottagningen. En del mottagningar har också prislistor på internet. Priserna kan variera mellan olika mottagningar.

Dyrare om du behöver akut tandvård

Om du behöver hjälp direkt, så kallad akut tandvård blir det oftast dyrare än ett planerat besök. Ofta är det också bara det mest akuta som undersöks och behandlas.

Fri tandvård för barn och unga

Det kostar inget för barn att gå till tandläkare eller tandhygienist. Den fria tandvården gäller för dig som är född 1996 eller senare och fram tills du är 23 år. På en del ställen är det gratis ännu längre. Det beror på var du bor.

Du behöver inte ansöka om allmänt tandvårdsbidrag. Det ska räcka med att säga till din tandläkare eller tandhygienist att du vill använda det allmänna tandvårdsbidraget för att betala en del av kostnaden. Denne drar då av bidraget från räkningen som faktureras.

Läs mer om tandvårdsstöd på Försäkringskassans webbplats

Rätt till pengar tillbaka

Får du tandvård i ett annat land inom EU eller i Island, Norge och Liechtenstein, har du rätt att få pengar tillbaka från Försäkringskassan. Då gäller samma regler som för tandvård i Sverige förutsatt att du skulle ha varit berättigad till vård i Sverige. Men du måste själv betala för vården och sedan söka pengar i efterhand. Övriga delar av världen ger inga liknande möjligheter. Då får du betala fullt pris.

Dina rättigheter när du behöver tandvård

På vårdguiden 1177 kan du läsa mer om tandvård och dina rättigheter. Du kan läsa om vad som ingår i ett så kallat högkostnadsskydd. Du kan jämföra priser och mottagningar. Du kan läsa om vad du kan göra om du inte har råd att gå till tandläkaren.

Mer information om rättigheter och tandvård på 1177.se