Det här är en flerstegsguide och omfattar resor med olika färdsätt. Vi rekommenderar att du startar guiden från början för att få fullständig information om dina rättigheter.

Kolla upp paketresearrangören

Kvaliteten på resan går inte att förutsäga men det finns varningstecken som du som resenär bör vara uppmärksam på när du ska boka paketresa.

Ta reda på vad du köper

Paketresearrangören ska ge dig information om bland annat resans innehåll, pris och fullständiga resevillkor. Var noga med att läsa all information. Tänk på att alla aktiviteter du bokar utöver själva paketresan, till exempel en utflykt du bokat på egen hand, inte omfattas av lagens bestämmelser.

Upplevs företaget seriöst?

Om du beställer resan på internet kan du titta lite extra på hur webbplatsen ser ut. Var uppmärksam på om det finns felstavningar eller andra felaktigheter. Det kan vara tecken på att det inte är en professionell företagare som ligger bakom webbplatsen.

Skulder

Du bör vara extra vaksam om ett företag har skatteskulder eller betalningsanmärkningar. Det kan betyda att företaget har dålig ekonomi. Kontakta Skatteverket och Kronofogden för att få fram informationen.

Till Skatteverkets webbplats

Till Kronofogdens webbplats

Kontakta arrangörens samarbetspartners

Ett sätt att kontrollera om arrangören är seriös är att kontakta hotell och liknande som arrangören påstår sig samarbeta med och fråga om uppgifterna stämmer. Om du ska flyga från en svensk flygplats kan du även gå in på Swedavias webbplats och kontrollera att uppgifterna om flygningar stämmer.

Till Swedavias webbplats

Allmänna reklamationsnämnden

Du kan kontakta Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att kontrollera om arrangören har fått många anmälningar från missnöjda resenärer. Tidningen Råd och Rön, som ges ut av organisationen Sveriges Konsumenter, publicerar en svart lista på företag som inte följer ARNs rekommendationer.

Till ARNs webbplats

Resegaranti

Resegaranti kan ge dig ersättning om du har köpt en resa som blir inställd eller avbruten på grund av att företaget har gått i konkurs. När du köper en paketresa är det viktigt att arrangören har tillräcklig resegaranti. På Kammarkollegiets webbplats kan du söka efter arrangörer och se om de har ställt resegaranti. Om företaget inte har ställt resegaranti, eller en lägre garanti än det ska, kan det betyda att du inte kan få ersättning för dina utlägg om resan avbryts eller ställs in på grund av konkurs.

Kolla din arrangör på Kammarkollegiets webbplats

Ospecificerade resor

Om du tänker köpa en ospecificerad paketresa så kom ihåg att fråga arrangören hur deras ordinarie lägstanivå på resmålet ser ut. En ospecificerad resa får inte vara sämre än den lägstanivå som arrangören har i sitt ordinarie utbud.