Det här är en flerstegsguide och omfattar resor med olika färdsätt. Vi rekommenderar att du startar guiden från början för att få fullständig information om dina rättigheter.

Beställa taxi

Det vanligaste är fortfarande att ringa efter en taxi. De olika taxibolagen har olika telefonnummer som de ofta kommunicerar tydligt på sina bilar. Ett tips är att spara de telefonnummer du behöver för att beställa taxi i olika städer bland dina kontakter i mobiltelefonen.

Många taxibolag erbjuder också internetbokning. Sedan några år tillbaka har de stora etablerade bolagen gjort det ännu enklare att beställa taxi via sms och i egna appar som du laddar ned till din smartphone.

Förbered ditt telefonsamtal innan du ringer – på vilken adress ska du hämtas, vart ska du åka samt hur många personer gäller beställningen, är frågor du får svara på. Berätta också om du till exempel behöver ett babyskydd, bilbarnstol eller barnkudde. Det är chaufförens ansvar att alla färdas lagligt i bilen. Du kan därför nekas att åka med om bilen inte är rätt utrustad. Har du mycket bagage eller skrymmande sportutrustning är det också bra att säga i samband med beställningen.

Till vilken tid ska taxin beställas?

Det är alltid bäst att beställa taxin med en tidsmarginal så att du inte riskerar att komma fram försent. Hur stor marginal du behöver beror naturligtvis på trafiksituationen, eventuell rusningstrafik och vilken tid på dygnet du ska resa. Om du är osäker kan du fråga om råd i samband med att du gör telefonbeställningen.