Det här är en flerstegsguide och omfattar resor med olika färdsätt. Vi rekommenderar att du startar guiden från början för att få fullständig information om dina rättigheter.

Avbeställning och ombokning av flygresan

Läs noga igenom flygbolagets information om avbeställning och ombokning innan du köper flygbiljett. Avtalsvillkoren bestämmer vilken möjlighet du har att avboka eller omboka flygbiljetten.

Varje flygbolag har egna resevillkor. Olika biljetter hos ett flygbolag har också ofta olika villkor för avbeställning och ombokning. Det finns flygbiljetter som inte går att avbeställa eller omboka. Det vanligaste är att man köper en biljett som inte går att avbeställa eller omboka eftersom de biljetterna brukar vara billigast. Därför bör du kontrollera vad som gäller för den biljett som du tänker köpa.

Avbeställningsskydd

Ett avbeställningsskydd är en slags försäkring som gör att du är bättre skyddad om du vill avbeställa din resa. Avbeställningsskydd ingår normalt inte i din hemförsäkring utan brukar säljas som ett tillägg. Kontrollera om avbeställningsskydd ingår i din hemförsäkring. Om du betalar din resa med kredit- eller kontokort kan du eventuellt ha avbeställningsskydd den vägen också. Tänk även på att kontrollera vad som gäller för att kunna avbeställa en resa i just det skyddet som du har. Om du inte redan har det extra skyddet kan du köpa till det när du köper resan eller via ditt försäkringsbolag.

Avbeställa en flygresa

Det går alltid att avboka en flygresa. Men om du inte har ett avbeställningsskydd så får du bara tillbaka pengar för skatter och avgifter som ingår i biljetten. Du måste själv vända dig till ditt flygbolag för att avbeställa och kräva tillbaka pengarna för skatterna och avgifterna. Flygbolaget har rätt att ta ut en kostnad för att betala tillbaka pengarna.

Om du har köpt din flygbiljett hos en resebyrå kan du vända dig dit för att avbeställa biljetten. Resebyrån har rätt att ta ut en kostnad för att avbeställa och betala tillbaka skatter och avgifter. Tänk på att du kan behöva betala dubbla administrativa avgifter om du vänder dig till din resebyrå, först resebyråns och därefter flygbolagets.