Appar och annat digitalt innehåll
Exempel på digitalt innehåll är appar, programvaror, musik eller film som inte levereras på ett fysiskt medium utan som levereras genom nedladdning eller direktuppspelning. Det är viktigt att du alltid läser igenom avtalsvillkoren innan du laddar ner digitalt innehåll, som exempelvis gratisspel, så du slipper dyra överraskningar.
Tänk på det här
- Läs alltid villkoren innan du laddar ner någon typ av digitalt innehåll.
- Om du laddar ner en app med ett spel till din smartphone eller surfplatta, kontrollera om spelet har köp inuti appen. Detta är extra viktigt om spelet är tänkt till ditt barn då köp kan göras av misstag.
- Kontrollera inställningarna i din telefon eller surfplatta. I inställningarna kan du begränsa så att det inte går att handla inuti appen.
Gratisspel kan bli dyra
När du laddar ner ett spel till din smartphone eller surfplatta ska det stå om spelet är gratis eller kostar pengar. Det ska också framgå om spelet har köp inuti appen. Det kan innebära att det under spelets gång går att köpa till innehåll, något som kostar pengar.
När du godkänner ett köp i din smartphone eller surfplatta genom att ange din kod, är det ofta fritt fram att göra köp i upptill 30 minuter. Om du har laddat ner ett spel till ditt barn på din surfplatta kan barnet under den tiden göra många köp som kan resultera i ett dyrt ”gratisspel”.
Förhindra köp i app
För att undvika att en app som du tror är gratis börjar kosta pengar är det viktigt att du läser villkoren innan du laddar ner appen. Det kan finnas information i villkoren om att det kan tillkomma kostnader. Kontrollera också inställningarna i din telefon. I inställningarna kan du begränsa vem som får göra vad, till exempel att inte handla i spel.
Läs om hur du förhindrar köp i din Iphone eller annan Apple-produkt på Apples webbplats
Läs om hur du förhindrar köp i din Androidprodukt på Google Play
Digitalt innehåll och ångerrätt
Ångerrätten gäller inte för avtal om digitalt innehåll om du har samtyckt till att leverans sker på det sättet och gått med på att det inte finns någon ångerrätt. Samtycket ska vara en aktiv handling, det räcker inte med en förkryssad ruta. Vad gäller digitala tjänster som till exempel löpande avtal om sociala medier eller abonnemangsavtal av streamingtjänster gäller samma regler som för andra tjänster och du har som huvudregel ångerrätt.
- Källa
- Granskad 27 november 2019