Andrahandsbiljetter

Vid populära konserter och evenemang är det vanligt att biljetter säljs i andra hand. Men att köpa andrahandsbiljetter kan vara riskabelt.

Både privatpersoner och företag kan annonsera ut andrahandsbiljetter. Eftersom en person eller ett företag som säljer biljetter i andrahand får sätta precis vilket pris de vill, säljs i stort sett alltid andrahandsbiljetter till ett betydligt högre pris än vid förstahandsförsäljning.

Ibland kan det vara svårt att veta om biljetterna säljs i första- eller andrahand. Om du vill veta vem som säljer biljetter till evenemanget i första hand kan du vända dig till arrangören och fråga.

Kontrollera biljetten

För att vara säker på att du kan använda biljetten bör du kontrollera att den är äkta. Be säljaren om serienumret på biljetten. Kontakta sedan konsertarrangören för att se att serienumret finns.

Kontrollera även att biljetten får överlåtas, alltså att biljetten får säljas vidare. Annars kan arrangören vägra att släppa in dig om du inte kan legitimera dig med namnet som står på biljetten.

I Sverige är det lagligt att köpa, byta och sälja biljetter i andrahand, men samma regler gäller inte i alla länder. Om du ska köpa biljetter till evenemang i ett annat land är det viktigt att ta reda på vad som gäller där.

Om ett företag annonserar ut biljetter till ett evenemang innan arrangörens biljettsläpp är det direkt vilseledande, eftersom det aldrig säljs biljetter före ett biljettsläpp.

Om evenemanget ställs in eller om du är missnöjd

Om evenemanget ställs in ska du få pengarna tillbaka, men när du köper i andrahand riskerar du att inte få tillbaka hela summan som du betalat för biljetten. Om du betalat ett pris som är högre än ordinarie biljettpris får du inte tillbaka mellanskillnaden.

Om du är missnöjd med något på konserten eller evenemanget – till exempel ljud, ljus eller förseningar – är det till arrangören du ska vända dig, inte till biljettförsäljaren.

Om du inte får biljetten eller får en falsk biljett

Om du inte får din biljett, eller om den var något annat än vad du beställt ska du i första hand vända dig till biljettföretaget och kräva pengarna tillbaka. Om det inte fungerar kan du vända dig till din kommunala konsumentvägledare för hjälp.

Vill du anmäla biljettföretaget kan du vända dig till Konsumentverket. Om du får en falsk biljett ska du vända dig till polisen för hjälp.

Så här anmäler du ett företag till Konsumentverket
Kontakta din kommunala konsumentvägledning för hjälp

Tipsa om sidan