Andrahandsbiljetter

Vid populära konserter och evenemang är det vanligt att biljetter säljs i andra hand. Men att köpa andrahandsbiljetter kan vara riskabelt.

Både privatpersoner och företag kan annonsera ut andrahandsbiljetter. Eftersom en person eller ett företag som säljer biljetter i andrahand får sätta precis vilket pris de vill, säljs i stort sett alltid andrahandsbiljetter till ett betydligt högre pris än vid förstahandsförsäljning.

Ibland kan det vara svårt att veta om biljetterna säljs i första- eller andrahand. Om du vill veta vem som säljer biljetter till evenemanget i första hand kan du vända dig till arrangören och fråga.

Kontrollera biljetten

För att vara säker på att du kan använda biljetten bör du kontrollera att den är äkta. Du kan be säljaren om serienumret på biljetten för att sedan kontakta konsertarrangören för att se att serienumret finns. Tänk dock på att arrangören inte kan garantera att biljetten är äkta genom att titta på serienumret eftersom det kan finnas flera biljetter på samma serienummer.

Kontrollera även att biljetten får överlåtas, alltså att biljetten får säljas vidare. Annars kan arrangören vägra att släppa in dig om du inte kan legitimera dig med namnet som står på biljetten.

I Sverige är det lagligt att köpa, byta och sälja biljetter i andrahand, men samma regler gäller inte i alla länder. Om du ska köpa biljetter till evenemang i ett annat land är det viktigt att ta reda på vad som gäller där.

Om ett företag annonserar ut biljetter till ett evenemang innan arrangörens biljettsläpp och du inte får tydlig information om detta innan köpet kan det vara vilseledande. Om biljetterna inte levereras i tid ska du kontakta företaget du köpt biljetterna av och kräva pengarna tillbaka.

Inställt evenemang eller andra fel

Ibland händer det att en artist ställer in en konsert eller att evenemanget inte motsvarar det som arrangören har lovat. Det kan till exempel handla om förseningar eller dåligt ljud. Om något går fel kan du ha rätt att få dina pengar tillbaka.

Tänk på att om du köper en biljett i andrahand riskerar du att inte få tillbaka hela summan som du betalade. Om du betalat ett pris som är högre än ordinarie biljettpris är det inte säkert att du får tillbaka mellanskillnaden.

Läs villkoren hos den du har köpt biljetten av. I villkoren ska det framgå vad som gäller och vem du vänder dig till för att klaga. Ibland tar biljettförsäljaren ansvar för vissa fel men ibland kan du behöva vända dig direkt till arrangören med dina krav.

Om du inte får biljetten eller får en falsk biljett

Om du inte får din biljett, eller om den var något annat än vad du beställt ska du i första hand vända dig till biljettföretaget och kräva pengarna tillbaka. Om det inte fungerar kan du vända dig till din kommunala konsumentvägledare för hjälp.

Vill du anmäla biljettföretaget kan du vända dig till Konsumentverket. Om du får en falsk biljett ska du vända dig till polisen för hjälp.

Så här anmäler du ett företag till Konsumentverket
Kontakta din kommunala konsumentvägledning för hjälp