Renovera ekonomiskt och klimatsmart

Vi bygger om och fixar som aldrig förr. Men att renovera är resurskrävande för både plånbok och miljö. Hur kan du då förnya och underhålla på ett sätt som är ekonomiskt och bra för miljön?

Checklista

 • Precis som vid all konsumtion handlar det om att vara aktiv i sina val och först ställa sig frågan, behöver jag det här? Måste det renoveras? I så fall, hur mycket? Bevara, reparera och renovera befintligt så mycket som möjligt. Ofta är det gamla av mycket högre kvalitet än det nya.
 • Återvänd i annan form om du inte bevarar det som det är. Ditt gamla golv kanske kan bli ett bord eller en sänggavel? Köksstommarna kanske kan användas i garaget, fönster kan bli växthus osv.
 • Välj energisnåla produkter. Välj dusch, toalett och blandare efter hur snåla de är i sin vattenförbrukning och vitvaror utifrån energimärkningen som visar hur energisnåla de är.
  Energimärkningen guidar dig till grönare val 
 • Ha koll på avfallet! När du byter ut sådant som är uttjänt och inte går att reparera, ska allt sorteras noggrant. På återvinningsstationerna kan du kolla med personalen innan du slänger ditt avfall.
  Hur du sorterar ditt avfall
 • Släng inte i onödan! Bara för att du inte vill ha ditt gamla badrumsskåp betyder det inte att inte någon annan vill ha det. Sälj eller ge bort, det vinner alla på.
 • Väl material som håller länge. Tänk långsiktigt. Det har stor betydelse för dina kostnader vid inköp, men också för kostnaderna på sikt i form av underhåll och drift. Dessutom påverkar det miljön både inomhus och utomhus.
 • När du renoverar behövs många olika verktyg och maskiner. Låna av släkt, vänner och grannar - många verktyg används väldigt sällan och det är då onödigt att alla har varsitt. Ni kan också gå ihop och köpa olika verktyg och maskiner tillsammans. Det spar pengar och miljön och du behöver inte ha utrymme att förvara allt själv.
 • Planera renoveringen och tänk igenom dina inköp så att du till exempel inte gör bilresor i onödan. Om någon granne också behöver material kan ni samköra eller göra en gemensam beställning och få utkört.