Renovera

Oavsett om du bor i hus eller bostadsrätt kan det finnas behov av renovering. Om du bor i bostadsrätt är du skyldig att hålla bostaden i ett bra skick, bor du i hus behåller du värdet bättre om huset underhålls. Men att renovera är också resurskrävande för både plånbok och miljö.

Vi bygger om och fixar som aldrig förr. Men att renovera är resurskrävande för både plånbok och miljö. Tänk på att förnya och underhålla på ett sätt som är ekonomiskt och bra för miljön.

Tips på hur du kan renovera ekonomiskt och miljösmart

Planera innan din renovering börjar. Då ser du hur mycket du kan tänka dig att göra själv och vad du vill låta en hantverkare göra. Tänk på att vissa arbeten, som el- och VVS, måste utföras av en fackman.

Renovera huset

Underhållet är en stor kostnad för alla husägare. Huset kanske behöver målas om, fönster bytas, taket läggas om, dränering grävas eller uppvärmningssystem bytas.

Renovera bostadsrätten

Bor du i bostadsrätt går gränsen för vad du är skyldig att underhålla vid ytterdörren. Du är ansvarig för att din bostadsrätt är i gott skick och skyldig att åtgärda skador som uppstår i bostaden.

Det är inte ovanligt att föreningen sparar en del av årsavgiften i en fond till underhåll och reparation till lägenheterna. Om du ska renovera bostadsrätten kan du få pengar ur den fonden.

Renovera hyreslägenheten

Bor du i en vanlig hyreslägenhet får du måla och tapetsera om för egna pengar utan att fråga hyresvärden om lov och utan att den får höja hyran.

Om arbetet görs slarvigt eller om det är alltför ovanliga färger eller tapeter kan hyresgästen bli skyldig att betala för omtapetsering eller målning till följd av sänkt bruksvärde. Det är därför klokt att ta kontakt med hyresvärden för att fråga om råd först.

Om hyresvärden tycker att du sänkt bruksvärdet på lägenheten genom din renovering och vill ha ett skadestånd av dig kan du vända dig till hyresnämnden om ni inte kommer överens. Hyresvärden måste kunna bevisa att lägenheten minskat i värde.