Kosmetiska produkter

Med kosmetiska produkter menas exempelvis tvål, tandkräm, hudkräm, schampo, smink eller deodorant. Det är produkter som används på människokroppens yttre delar för att exempelvis rengöra, parfymera eller förändra utseendet. 

Kosmetiska produkter ska vara säkra att använda men kan ibland ändå orsaka allergier och leda till överkänslighet. Det är framförallt innehållet av vissa kemiska ämnen som konserveringsmedel och parfymämnen som kan orsaka kontaktallergier. Tänk på att endast använda kosmetiska produkter på det sätt som det är avsett och välj gärna oparfymerade varianter av produkter som lämnas kvar på huden, exempelvis hudkräm och deodorant.

Läkemedelsverket svarar på frågor om kosmetiska produkter

Läkemedelsverket är tillsammans med landets kommuner ansvarig för att kontrollera kosmetiska produkter som riktar sig till dig som konsument. De svarar på frågor om kosmetiska produkter, tatueringsfärger, permanent makeup och tillhörande lagstiftning från företag, allmänheten och journalister.

Hur du anmäler hälsoproblem

Om du har fått hälsoproblem som kan bero på att du använt en kosmetisk produkt kan du anmäla det till Läkemedelsverket. Anmälningar är viktiga underlag för myndighetens kontroll av produkter på marknaden. Blankett för anmälan hittar du via länken till Läkemedelsverket nedan.

Telefon till Läkemedelsverket (växel) 018-17 46 00 
E-post: registrator@lakemedelsverket.se

Mer om kosmetiska produkter på Läkemedelsverkets webbplats