Köpa läkemedel på internet

Flera godkända svenska apotek gör det möjligt för dig att köpa läkemedel på deras webbplatser. Men det finns också många oseriösa aktörer, apotek som inte är godkända, där du riskerar att köpa läkemedel som är förfalskade och därmed inte kontrollerade.

Leta efter den nationella apotekssymbolen

Läkemedelsverket godkänner både läkemedel och svensk apoteksverksamhet. I Sverige känner du igen godkända apotek genom att de skyltar med den nationella apotekssymbolen. Vissa receptfria läkemedel kan säljas av andra försäljningsställen än godkända apotek.

symbol för godkänt apotek i Sverige

På Läkemedelsverkets webbplats kan du kolla att försäljningsstället är anmält till Läkemedelsverket

Mer om att köpa läkemedel på internet på Läkemedelsverkets webbplats

EU-gemensam symbol för internethandel med läkemedel

Det finns en EU-gemensam symbol för internethandel med läkemedel. Alla som säljer läkemedel på distans via internet ska visa symbolen på sina webbplatser. Syftet är att konsumenten enklare ska kunna hitta de lagliga aktörer som säljer läkemedel. Symbolen finns i alla EU-länder. Varje lands läkemedelsmyndighet ansvarar för sin lista med registrerade webbhandlare.

Symbol för webbhandel med läkemedel inom EU

Risker om du handlar från apotek som inte är godkända

Det finns oseriösa aktörer på marknaden, det vill säga apotek som inte är godkända, som till exempel erbjuder köp av receptbelagda läkemedel utan recept eller förfalskade läkemedel. Deras produkter är varken kontrollerade eller säkra och kan skada din hälsa allvarligt. Även om förpackningarna ser äkta ut så kan produkterna innehålla farliga ämnen. Handla aldrig om du inte hittar kontaktuppgifter på webbplatsen och förvissa dig alltid om att du handlar från godkända apotek.

Läkemedel kan stoppas i tullen

Om du beställer läkemedel från utlandet är det bra att veta att det finns regler för hur läkemedel får skickas och transporteras mellan länder. Läkemedel kan stoppas i tullen. Det är inte heller tillåtet att skicka läkemedel till Sverige från länder utanför EES-området (EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge).

Det är olika regler som gäller för införsel av läkemedel via post och när du reser med läkemedel. 

Information om att skicka läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats

Om att resa med läkemedel på Tullverkets webbplats