Köpa läkemedel på internet

Flera godkända svenska apotek gör det möjligt för dig att köpa läkemedel på deras webbplatser. Men det finns också många oseriösa aktörer, apotek som inte är godkända, där du riskerar att köpa läkemedel som är förfalskade och därmed inte kontrollerade.

Leta efter den nationella apotekssymbolen

Läkemedelsverket godkänner både läkemedel och svensk apoteksverksamhet. Idag finns även godkända svenska apotek som säljer läkemedel på internet. I Sverige känner du igen godkända apotek genom att de skyltar med den nationella apotekssymbolen. Vissa receptfria läkemedel kan säljas av andra försäljningsställen än godkända apotek.

symbol för godkänt apotek i Sverige

På Läkemedelsverkets webbplats kan du kolla att försäljningsstället är anmält till Läkemedelsverket

Mer om att köpa läkemedel på internet på Läkemedelsverkets webbplats

EU-gemensam symbol för internethandel med läkemedel

Det finns en EU-gemensam symbol för internethandel med läkemedel. Alla som säljer läkemedel på distans via internet ska visa symbolen på sina webbplatser. Syftet är att konsumenten enklare ska kunna hitta de lagliga aktörer som säljer läkemedel. Symbolen ska finnas i alla EU-länder. Varje lands läkemedelsmyndighet ansvarar för sin lista med registrerade webbhandlare.

Symbol för webbhandel med läkemedel inom EU

Risker om du handlar från apotek som inte är godkända

Det finns även oseriösa aktörer på marknaden, det vill säga apotek som inte är godkända, som till exempel erbjuder köp av receptbelagda läkemedel utan recept. Deras produkter är varken kontrollerade eller säkra och kan skada din hälsa allvarligt. Förvissa dig därför alltid om att du handlar från godkända apotek.

Om du köper läkemedel från en okänd eller osäker källa finns det risk för att du får ett förfalskat läkemedel. Ett förfalskat läkemedel är inte kontrollerat. Även om förpackningarna ser äkta ut så kan produkterna innehålla farliga ämnen. Eller så kan det vara så att de inte ger någon effekt. Handla aldrig om du inte hittar kontaktuppgifter på webbplatsen.

Läkemedel kan stoppas i tullen

Om du beställer läkemedel från utlandet är det bra att veta att det finns regler för hur läkemedel får skickas och transporteras mellan länder. Läkemedel kan stoppas i tullen. Det är inte heller tillåtet att skicka läkemedel till Sverige från länder utanför EES-området (EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge).

Det är olika regler som gäller för införsel av läkemedel via post och när du reser med läkemedel. 

Information om att skicka läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats

Om att resa med läkemedel på Tullverkets webbplats

Tipsa om sidan