Utrustning vid hästsport

När du ska börja rida finns det en hel del att tänka på när det gäller utrustning.

I stallet är det viktigt med oömma kläder, du kommer att bli smutsig. När du är i stallet ska du undvika smycken, huvor och andra saker som du kan fastna med. Sätt upp håret om du har långt hår. Undvik stora byxor och byxor med kraftiga sömmar eftersom de kan ge dig skavsår. Ha inte på dig stallkläder när du inte är i stallet eftersom det finns människor som är allergiska mot hästar.

Viktigt med rätt utrustning
Använd en hjälm avsedd för hästsport för att skydda huvudet. Den ska vara CE-märkt och ha en god passform. Köp inte en begagnad hjälm, den kan ha varit med om stötar som gjort att skyddet försämrats. Byt ut hjälmen om den har fått hårda slag, tänk på att skadan inte alltid syns. Köp inte en hjälm att växa i, den ger inte rätt skydd. Använd alltid hakbandet så att hjälmen sitter på även om du ramlar av.

En skyddsväst lindrar om du ramlar av hästen och gör att trycket fördelas över en större yta på överkroppen. Skyddsvästen ska vara CE-märkt. Köp aldrig en väst att växa i då det inte ger rätt skydd. Det är viktigt att västen känns bekväm och har rätt storlek. Har du inte egen utrustning, kolla om det finns att låna.

Ha inte gympaskor när du rider, använd ridstövlar eller ridskor med klack. Ridskor med klack gör att foten inte glider igenom stigbygeln och fastnar. Du ska ha skor med klack när du kör långvagn eller sulky. Använd säkerhetsstigbyglar för att förhindra att foten fastnar i stigbygeln om du skulle ramla av. Handskar förhindrar skavsår mellan fingrarna och ger ett stadigare grepp om tyglarna eller tömmarna.

Förutom att du ska ha rätt utrustning, kontrollera att hästen också är rätt utrustad. Hästens utrustning ska vara hel, passa på hästen och vara anpassad för den aktivitet ni ska utföra.

I Konsumentverkets broschyr Välkommen till stallet kan du läsa mer om vad du ska tänka på i stallet