Ryggskydd

Ryggskydd är en del av motorcyklisters skyddsutrustning, men har också blivit vanliga i andra sammanhang som vid snowboardåkning. Ryggskydd ska ge skydd mot mjukdelsskador. De är inte konstruerade för att skydda mot allvarliga ryggradsskador.

Alla ryggskydd klassificeras som personlig skyddsutrustning och ska vara CE-märkta. Genom CE-märkningen försäkrar tillverkaren att ryggskydden uppfyller säkerhetskraven.

Två skyddsnivåer

För MC-ryggskydd finns en särskild europeisk standard för typkontroll, EN1621-2. Skyddet ska vara märkt med beteckningen om standarden har används. Standarden innehåller två olika skyddsnivåer. Skyddsnivåerna ska framgå av märkningen. Det som skiljer nivåerna åt är hur mycket ett slag dämpas. Level-1 ger ett sämre skydd än Level-2.

Typkontroll för alpinskydd

Samma skydd som används för MC kan normalt användas vid alpinsport, men det finns också alpinspecifika skydd. Innan du köper ett alpinspecifikt skydd, är det bra om du kollar om det har typkontrollerats mot samma krav som motorcykelskydden eller om det är så att det har typkontrollerats mot lägre ställda krav. Om skyddet är märkt med EN 1621-2:2014, leta efter märkningen T- om du ska använda skyddet vid alpinsport. Då klarar skyddet garanterat låga temperaturer. Typkontroll utförs av ett godkänt laboratorium för att kontrollera att produkten är säker.

Skydda hela ryggen

Det finns vissa ryggskydd som bara täcker en mindre del av ryggen. Om skyddet är märkt med  EN 1621-2:2014, kontrollera att det också har märkningen FB (Full Back). Då vet du att även dina skulderblad får ett skydd.

Information om skyddsutrustning på Sveriges Motorcyklisters webbplats