Kampsportskydd

Kampsportskydd är till för att minska risken för skador. Om de används för att skydda utövaren av en kampsport ska de uppfylla krav som finns i lagen om personlig skyddsutrustning för privat bruk.

Personlig skyddsutrustning omfattar alla produkter som är gjorda för att bäras eller hållas av en person som skydd mot hälsorisker och säkerhetsrisker. Skydd som används vid utövandet av olika kampsporter, till exempel huvudskydd, öronskydd, benskydd, fotskydd, armskydd, vissa typer av handskar, bröstskydd, suspensoar och tandskydd räknas också som personlig skyddsutrustning.

Personlig skyddsutrustning som säljs inom Europa måste ha CE-märke och det ska finnas med en bruksanvisning på svenska om produkten säljs i Sverige.

Du kan läsa mer om personlig skyddsutrustning här

Skillnad på skydd för utövaren och skydd för motståndaren

I de allra flesta fall används kampsportskydden för att minska risken för skador hos den som utövar sporten. De ska då vara CE-märkta och ha en bruksanvisning på svenska. Detta gäller alltså för de flesta kampsportskydden, men i vissa fall kan skydden endast vara avsedda att skydda motståndaren, istället för utövaren. Då anses de inte vara personlig skyddsutrustning i lagens mening och får inte vara CE-märkta. Ett sådant exempel är boxningshandskar som främst anses skydda motståndaren. Att handen inuti handsken lindas anses vara det som skyddar utövaren. Handskar som används vid träning mot en slagpåse anses däremot vara personlig skyddsutrustning eftersom de skyddar användaren.

Se till att din personliga skyddsutrustning har ett CE-märke

För att vara säker på att de skydd du använder verkligen skyddar dig, ska du se till att de har ett CE-märke. De ska också vara märkta med den provningsstandard som använts vid certifieringen av produkten. För kampsportsskydd finns produktstandarden EN 13277 Skyddsutrustning för kampsporter – del 1 till 8.

Mer om kampsportskydd i Konsumentverkets rapport