Hjälmar

Det finns många olika sorters hjälmar som kan användas vid olika tillfällen, idrotter och åldrar. Du ska trivas med hjälmen och den ska vara lätt och bekväm att använda, men det finns också säkerhetsaspekter att tänka på när du väljer hjälm.

Småbarnshjälm för barn upp till 7 år

Småbarnshjälmen är lämplig upp till sjuårsåldern och kan användas i alla situationer vid barns uteaktiviteter där hjälm behövs, till exempel cykling och pulkaåkning. Du känner igen en småbarnshjälm på det gröna spännet eller det gröna hakbandet.

Det gröna spännet är en säkerhetsanordning som ska lösas ut vid belastning för att undvika att barnet blir hängande om det skulle råka fastna. Hjälmen ger samma skydd som andra sport- och fritidshjälmar, men utlösningsanordningen gör den extra lämplig för barn.

Konsumentverket har en broschyr för dig som ska välja hjälm till ett barn

Alla under 15 år måste använda cykelhjälm

Alla barn och ungdomar under 15 år är skyldiga att använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Det säger den lag som trädde i kraft den 1 januari 2005. Men även om du är äldre än 15 och inte omfattas av lagkravet är ditt huvud förstås inte mindre ömtåligt. 

Det är i många fall huvudet som får ta värsta smällen vid en cykelolycka. Det går fort och du hinner inte ta emot dig. Att använda hjälm är ett enkelt och billigt sätt att slippa svåra hjärnskador. Hjälm minskar risken för att du skadas allvarligt med mer än hälften. 

Mer information om cykelhjälmar finns på Trafikverkets webbplats

CE-märkning och säkerhet

Hjälmar som säljs i Sverige måste vara märkta med ett CE-märke. CE-märket innebär att tillverkaren lovar att varan uppfyller grundkraven för säkerhet och hälsa. Bruksanvisningen ska vara på svenska och även förklara märkningen. 

MC-hjälmar är undantagna från kravet på CE-märkning. De ska istället ha en E-märkning.
Mer om CE-märkning finns på Konsumentverkets webbplats

Det finns ingen generell regel för när en hjälm är för gammal. Hur ofta du ska byta ut din hjälm beror på tillverkarens rekommendationer som ska finnas på förpackningen. Har hjälmen utsatts för hårda slag eller stötar ska den bytas ut. Det är också bra att kontrollera funktionen hos spännen och remmar med jämna mellanrum.

Tipsa om sidan