Uppblåsbar flytväst

Uppblåsbara flytvästar blir allt vanligare och många tycker att de är smidiga och bekväma, men för att din väst ska fungera krävs regelbunden inspektion, service och en kunnig användare. Om inte uppblåsningsanordningen fungerar så har västen ingen flytkraft.

En uppblåsbar flytväst är ofta smidigare att röra sig i än en vanlig flytväst, men när den väl blåses upp blir den svårare att klättra upp eller simma med.

Den uppblåsbara flytvästen finns med manuell och automatisk uppblåsningsfunktion. Den manuella kräver att du själv drar i handtaget/snöret när du vill att den ska fyllas med luft. Den automatiska fylls med luft när den hamnar under vattenytan.

Med den uppblåsbara västen följer en bruksanvisning och information om hur västen ska användas, underhållas och kontrolleras. Där beskriver tillverkaren hur du själv ska kontrollera din flytväst och hur ofta du bör lämna in den på service, vanligtvis en gång per år. Om du ska investera i en uppblåsbar flytväst måste du vara beredd att underhålla den på rätt sätt för att veta att den skyddar dig när det krävs.