Flytväst

När det är dags att köpa flytväst bör du tänka efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta också hänsyn till personens simkunnighet och vattenvana.

När det handlar om flytvästar används ofta orden räddningsväst och seglarväst. De tre vanligaste kategorierna av flytvästar är flytplagg 50 N, räddningsväst 100 N och räddningsväst 150 N. Ett högre värde medför att flytvästen har en högre flytkraft och därmed ger en större flythjälp.

Flytplagg 50 N

Flytplagg 50 N brukar ofta kallas för seglarväst men den finns i flera olika varianter, exempelvis fiskeväst, kanotväst, vattenskidväst, flytjacka och flytoverall. Flytplagg 50 N ska bara användas av simkunniga personer och passar dig som måste kunna röra dig lätt och smidigt. Den här typen av flytväst ska bara användas i lugna vatten när det finns hjälp nära till hands.

Räddningsväst 100 N

Räddningsväst 100 N känner du igen på att den är gul, orange eller röd och har en krage. Det mesta av flytkraften finns på framsidan vilket hjälper till att vända dig rätt i vattnet. Den här flytvästen passar för barn och för personer som inte kan simma eller har mindre vattenvana. Den passar också bra för andra användare på öppna vatten eller i andra sammanhang där du kan få vänta en längre tid på hjälp. Alla räddningsvästar har reflexer och visselpipa. Den är tillverkad med ett fast flytmaterial, vilket gör den till ett bra alternativ för dig som inte är beredd att följa det strikta kontroll och serviceschema som gäller för uppblåsbara västar.

Räddningsväst 150 N

Räddningsväst 150 N är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för situationer när du ställer stora krav på rörlighet. Västarna blåses upp av en gaspatron, där de flesta aktiveras automatiskt när du hamnar i vattnet. Uppblåsningsbara räddningsvästar har bäst förutsättningar för att vända dig rätt i vattnet, men begränsar samtidigt dina möjligheter att simma och klättra. De uppblåsbara västarna är de mest tekniskt komplicerade och det krävs regelbunden service och inspektion för att de ska fungera. Räddningsväst 150 N har reflexer och visselpipa och dessutom en lyftögla, som håller för att lyfta en människa som är nedtyngd av blöta kläder.

Mer om uppblåsbara flytvästar

Läs om räddningsväst till barn

Komplettera med sele och lina

Att hålla sig kvar ombord kan vara livsavgörande i vissa situationer. Då behöver du en säkerhetslina. Även säkerhetslinor och livselar ska vara CE-märkta. En säkerhetslina kan kopplas till en livsele eller en flytväst med integrerad livsele. För att det ska vara möjligt måste det finnas stadiga fästpunkter för säkerhetslinan i båten. För att du ska kunna röra dig säkert uppe på däck i hårt väder behövs en löplina från för till akter på båten.

Hyra flytväst eller köpa begagnad

I många kommuner finns det möjlighet att hyra flytvästar. Kontakta konsumentvägledningen i din kommun eller gå in på Svenska Livräddningssällskapets webbplats för att hitta din lokala flytvästdepå. 

Flytvästar har en begränsad livslängd. Om du ska köpa en begagnad flytväst bör du kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir ofta sköra i yttertyget.

Om flytvästar och säkerhet på Svenska Livräddningssällskapets webbplats