Sälja bostad

Om du ska sälja din bostad och väljer att inte anlita en mäklare kan du komma billigare undan. Dock innebär det att du får göra mer jobb själv.

Värdera bostaden

Jämför ditt boende med liknande objekt för att få en uppfattning om vilket utgångspris du ska välja.

Marknadsför ditt objekt

Du kan använda dig av olika webbplatser för att få ut annonsera om att din bostad är till salu. Prata med vänner och bekanta och be dem sprida det vidare.

Visning

När du har fått in intresseanmälningar på ditt boende är det dags att ordna visning. Om du har flera visningar med ett fåtal intresserade i taget kan du ge tydligare information om boendet. Har du en visning tar det mindre tid, men kan bli rörigt. Fler på en visning kan ge intryck av att bostaden är eftertraktad.

Budgivning

Efter visningen kontaktar du de personer som lämnat kontaktuppgifter och frågar om de vill lägga bud. Det smidigaste är att hålla kontakten via telefon eller e-post. Informera intressenterna om de bud som kommer in.

Skriva köpekontrakt

Köpekontrakt (köpeavtal) ska vara i skriftlig för att det ska vara bindande för dig och köparen. Se till att du och köparen har var sitt kontrakt.

Dolda fel

Var noga med att upplysa om kända fel i bostaden. Du som säljare kan bli ansvarig för så kallade dolda fel. Gör en lista med uppgifter som du anser att köparen bör känna till. Listan kan bifogas köpekontraktet. 

Du kan aldrig bli ansvarig för fel som du upplyst köparen om vid försäljningen.