Köpa hus

Att köpa hus är en stor process som inte bara innebär att du som köpare ska ha ett lånelöfte och gå på visningar. Du har också ett ansvar när det kommer till besiktning och undersökningsplikt. Det är även bra att du har en buffert.

När du börjar tänka på att köpa hus är det bra att du skaffar ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att du får ett löfte av banken att låna en viss summa pengar. Lånelöftet baseras på din inkomst och vilka utgifter du har. Du kan ansöka om lånelöfte via telefon eller bankens webbplats. Det är bra att ha ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar för att veta hur högt du kan bjuda på budgivningen. Du får låna max 85 procent av bostadens värde, resten får du betala i kontantinsats. Du kan finansiera kontantinsatsen själv eller låna till den.

Lånelöfte för husköp på omboende.se

Lånelöfte vid ansökan om bolån på konsumenternas.se

Gå på visning

Gå på många visningar, det är ett bra sätt att undersöka områden eller olika typer av hus. Tänk på att även om huset ser fint ut på ytan kan stora renoveringar behövas som att lägga om tak eller byta fönster.

Buffert – särskilt viktigt vid husköp

Förutom kontantinsatsen är det bra att ha en buffert när du köper hus. Det finns en hel del som måste köpas för att kunna sköta om hus och tomt. Gräsklippare, tvättmaskin och snöskyfflar är exempel på vad som kan behövas. Det är också bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter, till exempel om frysen går sönder.

Undersökningsplikt och besiktning

När du ska köpa hus ska du vara noggrann med att undersöka bostaden. Undersökningsplikten framgår av lagen jordabalken och lägger stort ansvar på dig som köpare. De fel du upptäcker i bostaden efter köp måste du kunna bevisa inte var upptäckbara i samband med köpet, dolda fel. Det är klokt att anlita en besiktningsman.

Lagfart och pantbrev

Förutom köpesumman och handpenningen ska du även betala kostnaderna för lagfart och pantbrev. Lagfarten är ett bevis på att du äger huset och för att få den betalar du en stämpelskatt.

Läs mer om att köpa hus på omboende.se

Hjälpte artikeln dig?