Gå på visning

När du har bestämt dig för att köpa ett hus eller en bostadsrätt är det dags att gå på visning. På visningen är det många saker att tänka och titta närmare på. Samtidigt ska du försöka känna efter om det är en bostad och ett område som du kommer att trivas att bo i.

En visning innebär att de som är intresserade får komma och titta på bostaden som är till salu. I samband med annonser på internet eller i dagstidningar brukar det stå när det är visning. En del är öppna, vilket betyder att du kan gå på visningen utan att tala om att du kommer, andra visningar måste du anmäla dig till via mäklaren.

Ha öppna sinnen

Försök att inte tänka på vilken färg det är på tapeter eller golv, sådana saker är ganska billigt att fixa till. 

Om du tittar på ett hus kan du tänka på att även om huset är nyrenoverat och ser bra ut på ytan, så kan det finnas större renoveringar som behöver göras. Det kan till exempel handla om att lägga om tak, byta fönster, lägga dränering eller renovera fasaden.

Om du tittar på en bostadsrätt är det viktigt att ta reda på hur föreningens ekonomi är eftersom det är den som styr hur hög månadsavgiften blir. Föreningens styrelse vet om det är något på gång i föreningen som kan påverka ekonomin eller boendet i allmänhet.

Gå på många visningar

Det är bra att gå på många visningar. Även om du vet vad du vill ha är det bra att titta på andra typer av hus eller lägenheter. Gör du det kan du få nya infallsvinklar och idéer på hur du skulle vilja ha det. Testa också att gå på visningar i områden du inte är intresserad av. Det kan hända att du har missbedömt ett område.

Försök att skaffa dig en uppfattning om hur slutpriserna ser ut i just de områden du har tittat på. Då blir det blir lättare att själv bestämma hur långt du är villig att gå med i en budgivning när du hittat ”ditt” hus. Försäljningen av bostadsrätter redovisas inte i tidningarna.

Om du blir intresserad

Om du går på en visning och känner att bostaden är något för dig kan det vara en idé att be om en egen, extra visning. Du ser alltid andra saker på en andra visning.

När du är på visningen finns det några saker som är extra viktiga att titta på:

  • Är planlösningen något för dig?
  • Är läget på huset eller bostadsrätten som du tänkt dig ? 
  • Vilka behov har du och din familj?
  • Hur hög är driftskostnaden?
  • Vad är det för typ av uppvärmning?
  • Hur är huset byggt? Olika konstruktioner har olika risker.
  • Stort eller litet renoveringsbehov?
  • Förvaringsmöjligheter?
  • Insyn från grannar?