Köpa bostad

Att köpa en bostad är ett av de största ekonomiska besluten du fattar under ditt liv. Det är många saker du bör fundera över innan du bestämmer dig.

Tips inför att du anlitar mäklare

Låna pengar till att köpa bostad

De flesta behöver låna pengar på banken när de ska köpa bostad. Du kan både tjäna och förlora pengar på att äga din bostad. De som har haft sin bostad länge har ofta gjort en vinst vid en försäljning eftersom bostadspriserna långsiktigt har stigit. Men ingen vet hur priserna kommer att utvecklas i framtiden och du kan faktiskt förlora pengar om du tvingas sälja vid en tidpunkt när priserna har sjunkit. Lånar du till hela beloppet riskerar du att ha ett lån som är större än värdet av bostaden om bostadspriserna sjunker.

Du får låna till 85 procent av bostadens värde

Det finns regler om att du får ta bolån till 85 procent av bostadens värde.

Räntan varierar

Om du lånar pengar till bostadsköpet är troligtvis räntan en stor del av boendekostnaden. Räkna med att du ska klara en ränta på cirka sex procent innan du bestämmer dig för hur mycket du vill låna.

Innan köpet kan det vara bra att räkna igenom vad en högre räntenivå kommer att innebära för din ekonomi. Du kan känna dig tryggare när räntorna stiger om du vet att du klarar av det.

Fast eller rörlig ränta

Fast ränta innebär att du binder räntan till en fast nivå under en bestämd tid. Rörlig ränta innebär att räntan förändras över tiden. Välj den ränteform efter hur din inkomst ser ut och hur stor ekonomisk risk du vill ta.

Tips för att klara rörlig ränta

Väljer du rörlig ränta då räntan är låg behöver du se till att du klarar av att betala boendekostnaden även om räntan stiger. Ett bra tips är att varje månad spara den summan som amorteringar och räntekostnader skulle ligga på vid ett högre ränteläge. Räkna med en ränta på cirka sex procent. Om du väljer att spara mellanskillnaden på ett sparkonto med bra sparränta får du en buffert som du kan använda när räntan stiger. Väljer du istället att betala av mer på ditt lån minskar den totala skulden.