Hyra bostad

Beroende på vad du letar efter och var du är i livet finns det olika varianter på hyresbostäder.

Du kan hyra en bostad av ett kommunalt bostadsbolag, privat hyresvärd eller i andra hand. Ett första steg för att få en hyreslägenhet kan vara att leta upp vilka bostadsbolag som hyr ut lägenheter och ställa sig i bostadskö. På kommunens webbplatser finns det ofta länkar till bostadsbolagen.

Kika också i trappuppgångar - hyresvärdarna måste nämligen informera där om vem som äger eller sköter om huset och lämna kontaktuppgifter vart de kan nås. Du kan även hitta lediga rum, lägenheter och annonser om lägenhetsbyten i dagstidningar och på internet.

Varianter av hyresbostäder

Det finns flera olika typer av hyresbostäder. Studentboende för hyresgäster som bor där under studietiden, bostäder anpassade för äldre och funktionshindrade, tjänste- och personalbostäder, sociala bostäder och kooperativ hyresrätt.

Hyra i andra hand

Olika lagar gäller beroende på om du hyr en hyresrätt eller om det är en privat bostad, som en villa eller en bostadsrätt. Hyr du en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen, hyr du en villa eller bostadsrätt i andra hand gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Om det är så att den du hyr av hyr ut fler än en bostad kan det vara hyreslagen som gäller. Hyr du i andra hand är det förstahandshyresgästen som är din hyresvärd.

Hyra bostad av privatperson i andra hand

Om du ska hyra en bostadsrätt i andra hand måste föreningen ge tillstånd till uthyrningen.