Hyra bil
När du hyr bil skyddas du inte av någon konsumentlagstiftning, utan det är hyresavtalet som du har med biluthyraren som gäller. Det innebär att du ska läsa hyresavtalet extra noga så att du är medveten om dina skyldigheter och rättigheter.
Biluthyrning är, i lagens mening, hyra av så kallad lös egendom och omfattas inte av konsumenttjänstlagen. Uthyrningen styrs av det hyresavtal som du och biluthyraren har.
Uppstår det en tvist mellan dig och biluthyraren kan du kostnadsfritt anmäla tvisten för prövning hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
I klagoguiden får du tips på hur du klagar på en vara eller tjänst.
Checklista när du ska hyra bil i Sverige
- Undersök marknaden och jämför priser. Det är ofta billigare att hyra via internet än på plats hos uthyraren.
- Läs avtalsvillkoren. Se till att få kopia på avtalet.
- Kontrollera vilken försäkring som ingår och vad det är för självrisk.
- Ta reda på vad som ingår i hyran, hur långt du kan köra med bilen och om du får köra utomlands.
- Undersök vem som får köra bilen och vad det är för åldersgräns.
- Kolla att beloppet som reserveras på ditt kreditkort överensstämmer med det som står i avtalet. Många uthyrare kräver att du betalar med kreditkort, det vill säga, du kan inte automatiskt räkna med att kunna betala med ett vanligt kontokort. Beloppet reserveras på kreditkortet och kan inte användas. Ta reda på vilket belopp det är och se till att det finns tillräckligt på kortet.
- Innan du kör i väg från uthyraren – kontrollera om bilen har några skador. Se till att skadorna blir antecknade i ett protokoll som du får en kopia på. Fotografera bilen så du inte blir anklagad för att ha orsakat skador. Det är särskilt viktigt om du lämnar bilen utanför biluthyrarens ordinarie öppettider.
- Kontrollera att mätarställningen stämmer med det som står i protokollet/avtalet.
- Ta reda på vilket drivmedel bilen ska tankas med.
- Ta reda på vilka rutiner som gäller om du krockar eller får stopp på bilen och vem du ska kontakta.
- Ta reda på när och var bilen ska återlämnas.
- Vårda bilen som om du ägde den. Du har ansvar för service vid längre hyresperioder, eventuella självriskbelopp och eventuella böter och avgifter.
- Se till att uthyraren skriftligt godkänner återlämnandet utan anmärkning.
Vem är ansvarig för skador vid uthyrning?
När du hyr en bil är det alltid uthyrarens försäkring som gäller. Uthyraren är skyldig att ha en försäkring. Vid skada på bilen är det alltså uthyrarens försäkring och därmed även uthyrarens självrisk som gäller. Om du orsakar skada på bilen kan du bli skyldig att ersätta uthyraren för kostnaderna. Om du kan visa att du har varit aktsam med bilen får uthyraren dock inte kräva ersättning från dig.
Innan du hyr en bil bör du ta reda på hur hög självrisken är och se om du kan minska den genom att teckna en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen kan du teckna via uthyraren och kallas skadekostnadsreducering eller skadekostnadseliminering.
Tilläggsförsäkring
Skadekostnadsreducering
Skadekostnadsreducering är ett skydd som minskar det belopp du måste betala om du skadar fordonet. Det här skyddet ingår oftast när du hyr bil i Sverige. Det kallas också för självriskreducering eller collision damage reduction på engelska.
Skadekostnadseliminering
Om du köper till skadekostnadseliminering behöver du inte betala någon självrisk om du skadar fordonet. Det gäller inte om fordonet har blivit skadat vid bedrägeri, stöld eller stöldförsök. Skadekostnadseliminering kallas också självriskeliminering eller collision damage waiver på engelska.
Hyra bil utomlands
När du hyr bil utomlands kan reglerna se annorlunda ut än i Sverige. Var därför noga med att läsa hyresavtalet och kontrollera att bilen är försäkrad. Har du frågor om att hyra bil i ett annat land i Europa kan du vända dig till Konsument Europa.
- Källa
- Granskad 17 september 2019