Räddningsväst för barn

Barn som är nära vatten ska använda en räddningsväst, 100 N. Räddningsvästen har bra flytkraft, hjälper till att vända barnet rätt i vattnet och kragen håller barnets huvud över vattenytan.

Barn ska alltid ha räddningsvästar 100Noch inte så kallade seglarvästar flytplagg 50 N, som har otillräcklig flytkraft. De ska inte heller ha uppblåsbara flytvästar, räddningsväst 150 N, som kräver en kunnig användare.

När du provar ut räddningsvästen ska du se till att det är rätt storlek. En räddningsväst får inte vara för stor, då kommer flytkraften för långt ned. Om barnet hamnar i vattnet kommer underkroppen att lyftas för högt samtidigt som huvudet tippar bakåt.

Räddningsväst till små barn

Ett viktigt råd är att räddningsvästar till små barn bör vara enkla för den vuxna att sätta på, men svåra för barnet att ta av.

Se också till att inte spänna grenbandet för hårt. Förutom att det är obekvämt kan det ge ett felaktigt flytläge. Spelrummet mellan bandet och grenen bör vara cirka fem centimeter.

Provbada med räddningsvästen

Du kan provbada med barnet för att minska risken för att barnet får panik om det ofrivilligt skulle falla i vattnet. Lär barnet att flyta i västen och vänj barnet vid att räddningsvästen vill vända kroppen till ryggläge. Provbada också före varje säsong så att du vet att västen fungerar på rätt sätt.

Hyra eller köpa begagnat

Flytvästar har en begränsad livslängd. Om du köper en begagnad flytväst bör du kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir ofta sköra i yttertyget.

I många kommuner finns det möjlighet att hyra flytvästar. Du kan få reda på var du kan hyra en flytväst genom att kontakta konsumentvägledningen i din kommun, eller via Svenska Livräddningssällskapets förteckning över flytvästdepåer. Det finns drygt 260 flytvästdepåer runt om i landet.

Sök upp en flytvästdepå på Svenska Livräddningssällskapets webbplats