Leksaker till barn under tre år

När du väljer leksaker till små barn är det extra viktigt att de är anpassade efter barnets ålder, förmåga och kunskapsnivå. Eftersom små barn ofta undersöker saker med munnen ska du känna, rycka och dra i leksaken för att vara säker på att inga delar kan lossna och hamna i munnen på barnet.

När du ska handla leksaker ska du leta efter CE-märket. Det hjälper dig att hålla koll på vilka leksaker som uppfyller de säkerhetskrav som finns. Till exempel att leksaker som är avsedda att hållas nära örat inte ger ifrån sig för höga ljud. Plastmärken, plasttrådar och prislappar ska tas bort så att de inte hamnar i barnets mun och utgör en kvävningsrisk.

Åldersmärkning

Leksaker som kan vara farliga för små barn ska ha en varningsmärkning, antingen med en symbol eller med texten ”Inte lämplig för barn under tre år”. Ofta finns märkning på leksaker även för andra åldrar som anger när det är lämpligt att barnet kan leka med leksaken på rätt sätt.  

Kontrollera leksaken i en smådelcylinder

Konsumentverket har tagit fram en smådelscylinder som har en diameter på cirka tre centimeter. Om leksaker eller delar som lossnar från dem får plats i cylindern är de farliga för ett litet barn. Cylindern kan du få av BVC.

Observera att smådelscylindern inte är ett exakt mätverktyg, utan är gjord för en snabb egenkontroll.