Gåstol

Gåstolar hjälper ditt barn att ta sig fram på egen hand. Om ditt barn använder en gåstol är det viktigt att du har barnet under uppsikt. Tänk på att inte använda gåstolen där det finns en nedåtgående trappa.

En gåstol ska vara utrustad med ett trappstopp, för att säkerhetsställa att barnet inte riskerar att falla ned för trappor. Trots detta ska inte gåstolen användas där det finns en nedåtgående trappa, då både trappstopp och trappgrind inte kan garantera att barnet är säkert.

Var medveten om att barn i gåstol rör sig mycket snabbare och når mycket högre, vilket gör att riskerna ökar. Lämna därför aldrig ditt barn utan uppsikt i gåstolen. Olycksstatistik visar att barn i gåstolar har dragit ner saker över sig som till exempel lampor, strykjärn och vattenkokare som orsakat skador.

Olyckor med gåstol

Uppskattningsvis skadas drygt 300 barn varje år i Sverige i olyckor där gåstolar är inblandade. I Kanada har gåstolar helt förbjudits och i USA halverades antalet olyckor på fyra år sedan man infört strängare säkerhetskrav på produkten.

Mer om barn och ungas säkerhet i hemmet finns på dinsakerhet.se

Tipsa om sidan