Vanliga tillbehör till barnvagnar

Du kan utrusta din vagn med tillbehör som breddar användningsområdet eller är praktiska i olika situationer. 

Lift – mjuk och hård

Kombivagnar är anpassade för att kunna använda tillsammans med en lift under barnets första månader. Du kan också köpa till en lift att använda i liggvagnen eller sittvagnen för att slippa att väcka barnet när du kommer in efter en promenad. Liften har bärhandtag så att du lätt kan lyfta den.

Liften kan ha hårda eller mjuka kanter. Väljer du en lift med mjuka kanter är det extra viktigt att vagnens egna sidor är så höga som möjligt och att det finns en ordentlig stoppkant vid huvudet. En lift med mjuka kanter kan ibland göras om till en åkpåse eller sittdyna. En lift med hårda kanter är praktisk att använda som resesäng.

Liften ska sättas fast ordentligt så att den inte kan glida eller falla ur, till exempel i uppförslut, när du drar vagnen i trappor, åker rulltrappa eller lyfter upp den på en buss.

Ståbräda

Med en ståbräda kan du skjutsa både ett litet och ett äldre barn i vagnen samtidigt. Ståbrädan monteras i vagnens chassi och rullar på egna hjul. Det barn som får hjälp av ståbrädan måste var tillräckligt stort för att även kunna gå själv. Prova ut och köp en ståbräda som är avsedd att fungera tillsammans med just din vagn så att den sitter fast ordentligt och inte gör vagnen instabil.

Syskonsits

En så kallad syskonsits monteras ovanpå ligg-eller sittinsatsen för att du ska kunna skjutsa två barn i vagnen samtidigt. Prova ut och köp en syskonsits som är avsedd att fungera tillsammans med just din vagn så att den inte gör vagnen instabil eller kan lossna och falla ned på barnet under. Syskonsitsen är avsedd för barn högst upp till 15 kilo. Tänk på att stabiliteten kan påverkas beroende på vilket barn du lyfter ur först.

Babyskydd

Det finns vagnar med fästen för babyskydd, det vill säga bilbarnstolar för de små barnen. Tänk på att babyskyddet då ska uppfylla både kraven för babyskydd (ECE 44-03 eller ECE 44-04) och för barnvagnar (EN 1888).

Under 2014 kom den nya märkningen UN R 129, eller i-Size som den också kallas. Den kommer ersätta ECE R44 med tiden men båda märkningarna kommer att finnas parallellt under ett antal år framöver. 

Läs mer om babyskydd på Trafikverkets webbplats

Skötväska

Det är många prylar som behövs för att klara barnets omvårdnad till vardags. Det är praktiskt att samla dessa i en skötväska. Tänk på hur du förvarar skötväskan på vagnen. Det finns en risk för att vagnen kan välta om du hänger skötväskan eller andra saker på handtaget.

Åkpåse

Att bädda ner barnet i en åkpåse ger skön värme under de kalla årstiderna. Tänk på att vagnen och åkpåsen ska passa ihop så att det inte blir för trångt.

Regnskydd

Ett regnskydd håller barn och barnvagn torra i fuktigt och regnigt väder. Det ger vagnen längre hållbarhet. Det är viktigt att du ser till att det kommer tillräckligt med frisk luft in till barnet och att luften cirkulerar.

Hjul – olika varianter

Vilka hjul du ska välja beror på dina behov. Små hjul fungerar bra i stadsmiljö medan du bör välja större hjul om du vet att du ofta går på ojämnt underlag, grusade gångvägar eller där det är dåligt snöröjt.

Filtar mot sol och ljud

Tänk på att inte täppa till vagnens öppning helt, eftersom det snabbt blir varmt för barnet om inte luften kan cirkulera fritt.