Det här är en guide som består av flera steg. Vi rekommenderar att du går igenom guidens samtliga steg för att få en så heltäckande bild som möjligt.

Checklista när du ska köpa barnvagn

Oavsett vilken barnvagnsmodell du vill ha finns det många gemensamma saker att undersöka och fundera på - både vad gäller användning och funktion. Samma höga krav när det gäller barnets säkerhet och bekvämlighet ska du naturligtvis ställa om du köper en begagnad barnvagn. 

Vanliga säkerhetsbrister

Risk för klämskador

Risken för klämskador är vanligast på barnvagnar med sufflett och fotstöd. Det kan också finnas andra rörliga delar där ett barn kan stoppa in fingrarna. Det finns vagnar som är bättre byggda än andra, för att just undvika risken för klämskador. Undvik också vagnar där sittdelen monteras lågt på chassit, så att barnet inte kan nå hjulen med händerna.

Lösa smådelar

Kontrollera om det finns smådelar på vagnen och att de i så fall sitter fast ordentligt. Det kan vara till exempel nitar, plastdetaljer, klistermärken och utsmyckning.

Höj- och sänkbart handtag

Du kanske vill ha en vagn med höj- och sänkbart handtag för att den ska vara bekväm att köra för flera användare med olika längd. Dessa handtag har antingen böjbara leder eller en teleskopfunktion. Då ska du titta efter eller fråga i butiken om lederna är förstärkta så att handtaget inte lossnar helt om lederna plötsligt går sönder. Höj-och sänkbara handtag kan vara extra känsliga för påfrestningar, till exempel om du drar vagnen i trappor.

Vändbara handtag

Med vändbara handtag kan du växla mellan att låta barnet skjutsas framåt och bakåt. Se till att det finns en säkerhetsspärr för att hindra att låsningen släpper vid påfrestningar, till exempel om du drar vagnen i trappor.

Montering av ligg- och sittdel samt lift

Se till att ligg- eller sittdelen monteras så att den sitter fast ordentligt på chassit och har barnsäkra spärrar. Om du väljer en kombivagn ska liften kunna fästas ordentligt så att den inte kan glida ur, till exempel i uppförslut, när du drar vagnen i trappor, åker rulltrappa eller lyfter upp vagnen på en buss.

Viktigt med stabilitet

Det är viktigt att vagnen är stabil så att den inte riskerar att välta. Vagnar med tre hjul och cityvagnar (höga smala modeller med små svängbara så kallade swivelhjul) är oftare instabila. Stabiliteten är också beroende av hur du förvarar väskor, shoppingpåsar och skötväska på vagnen. Tillbehör som ståbräda och syskonsits förändrar också barnvagnens tyngdpunkt.

Små barn utan sele

Barnvagnar för barn under sex månader får inte ha öppningar som barn kan ta sig igenom och falla ur eller fastna i.

Avtagbara hjul

När du sätter på eller byter hjul är det viktigt att du ser till att hjulet fastnar ordentligt. Se också till att det inte kommit in smuts och grus som kan göra att hjulen lossnar från sin axel.

Swivelhjul

Se till att de små hjulen snurrar fritt runt sin egen axel och inte kan fastna mot varandra. Friktionen i swivelhjulen är viktig – med för mycket friktion kan hjulen fastna åt fel håll så att vagnen plötsligt stoppar upp och riskerar att välta. Är det för lite friktion finns risken att vagnen börjar vobbla.

Anmäla barnvagn med säkerhetsbrist

Om du upplever att en barnvagn har säkerhetsbrister kan du anmäla det till Konsumentverket. Sådana fel kan vara lösa handtag, icke-fungerande bromsar och klämrisk. 

Läs mer om att anmäla på Konsumentverkets webbplats