Barnvagnar och säkerhet

Tips till dig som ska köpa barnvagn. En barnvagn ska vara säker, bekväm och passa din livsstil. Använd också alla tillbehör till barnvagnen på ett säkert sätt.

Välja barnvagn – tänk på det här

  • Se till att vagnen uppfyller dina behov. Välj en vagn som passar just dig.     

  • Ställ samma krav på att vagnen ska vara säker och bekväm när du köper en begagnad vagn som när du köper en ny.

Mer om barnvagnar och säkerhet

Det finns många saker att undersöka och fundera på när du ska köpa barnvagn. Tänk både på hur du ska använda den och vilka funktioner du behöver. Var ute i god tid. Det kan vara lång leveranstid på vissa vagnar.

Fundera på dina behov

  • Vilka underlag ska du köra vagnen på?
  • Vill du kunna köra barnet framåt- eller bakåtvänt, eller både och?
  • Kommer ni att åka hiss? Hur stor är i så fall hissen? Eller måste du ta dig upp och ner för trappor?
  • Hur breda är dörrarna där barnvagnen behöver kunna passera?
  • Kommer du att åka mycket buss, tåg eller bil? Hur stort är bagageutrymmet på bilen?

Mät noga, så du säkert vet att vagnen går att använda där du behöver den.

Fundera på barnets/barnens behov

  • Hur många barn ska använda vagnen?
  • Hur gamla är barnet/barnen?
  • Hur länge kommer ni vilja använda vagnen?

Barn under sex månader som inte kan sitta stadigt, ska ha en vagn med plant liggläge. Vagnar för barn över sex månader ska alltid ha en sele som går att anpassa till rätt storlek. En duovagn eller en kombivagn kan användas längre tid än en liggvagn. Liggvagnar behöver bytas ut till en sittvagn efter ett halvår.

Kolla efter säkerhetsmärkning och maxvikt

Kolla att barnvagnen är märkt med EN 1888. Det är den europeiska säkerhetsstandarden för barnvagnar. Kolla också vilken maxvikt barnvagnen klarar av. Sedan 2019 finns det en standard för vagnar för barn som väger max 15 kilo och en för barn som väger max 22 kilo:

  • EN1888-1 är för ligg- och sittvagnar för barn som väger 0-15 kilo
  • EN1888-2 är för sittvagnar för barn upp till 22 kilo.

Det ska också finnas information med kontaktuppgifter till tillverkaren på barnvagnen eller förpackningen.

Vad väger barnvagnen och hur är den att fälla ihop?

Känn på barnvagnens vikt. Testa även att fälla ihop vagnen så du vet att du klarar det enkelt även om du är ensam. Glöm inte att extra tillbehör gör vagnen tyngre.

Vilket förvaringsutrymme behöver vagnen ha?

Vilka behov du har av att förvara väskor och kassar på vagnen? Tänk också på att barnvagnarnas stabilitet, säkerhet och hållbarhet inte alltid testas med tanke på att du ska hänga något på handtaget. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med utrymme under vagnen.

Hur ska vagnen kännas när du provkör den?

Provkör vagnen. Den ska kännas stadig. Den ska inte bli instabil på ett ojämnt underlag, vid mindre hinder som till exempel en kant eller om barnet lutar sig åt sidan. Den ska vara bekväm att köra, både för dig själv och andra som ska använda den. Vissa vagnar har höj- och sänkbart handtag för att passa flera.

Testa bromsarna

Testa parkeringsbromsen på barnvagnen. Bromsarna ska spärra båda hjulen så vagnen inte rullar iväg om du släpper handtaget. Även om vagnen har små svängbara så kallade swivelhjul, ska båda hjulen på samma axel spärras samtidigt.

Testa låsningen

Om vagnen har en flyttbar sitt- och liggdel ska du kontrollera att låsningen känns bra. Kolla att du måste använda båda händerna för att koppla ut låsningen, så delen inte riskerar att falla av när du drar vagnen över något hinder eller om barnet lutar sig åt sidan.

Det finns standarder med säkerhetskrav som barnvagnar ska uppfylla. Om barnvagnen har märkningen EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888) ska den uppfylla kraven som finns i standarden.

Om barnvagnen inte har märkningen, eller har fel EN-nummer, är det är en varningssignal för att den kan vara osäker. Var noga med att en vagn du köper är märkt med EN 1888. Det ska också finnas information med kontaktuppgifter till tillverkaren på barnvagnen eller förpackningen.

Barnvagnar är en produkt som ofta anmäls till Konsumentverket när säkerheten brister. Det lönar sig alltså att syna de olika modellerna och varianterna med kritiska ögon.

Att köpa en begagnad barnvagn kan vara bra både för din plånbok och för miljön. Men det är viktigt att du undersöker en begagnad barnvagn noga innan du köper den. Ställ samma höga krav på att vagnen ska vara säker och bekväm när du köper en begagnad barnvagn som en ny.

Barnvagnens säkerhet kan ha påverkats beroende på vad vagnen utsatts för. Materialet kan ha åldrats och fått sämre egenskaper så den inte håller för samma belastning längre. Eller så kan delar som är viktiga för säkerheten gått sönder. Barnvagnen kan även ha säkerhetsrisker som man inte kände till när den tillverkades.

Ingen ångerrätt på begagnade barnvagnar

Tänk på att du inte har någon ångerrätt när du köper något av en privatperson. Konsumentköplagen gäller inte heller. Däremot gäller köplagen som säger att varan du köper ska stämma överens med avtalet.

Köplagen

Risk för klämskador

Risken för klämskador är vanligast på barnvagnar med sufflett och fotstöd. Det kan också finnas andra rörliga delar där ett barn kan stoppa in fingrarna. Det finns vagnar som är bättre byggda än andra, för att just undvika risken för klämskador. Det ska inte gå att klämma ihop delar helt emot varandra utan finnas en distans emellan så att inte fingrar riskerar att kapas.

Undvik också vagnar där sittdelen monteras lågt på chassit, så barnet inte kan nå hjulen med händerna.

Lösa smådelar

Kontrollera om det finns smådelar på vagnen och att de i så fall sitter fast ordentligt. Det kan vara till exempel nitar, plastdetaljer, klistermärken och utsmyckning.

Höj- och sänkbart handtag

Du kanske vill ha en vagn med höj- och sänkbart handtag för att den ska vara bekväm att köra för flera användare med olika längd. Dessa handtag har antingen böjbara leder eller en teleskopfunktion.

Titta efter eller fråga i butiken om lederna är förstärkta med till exempel stålvajer eller extra länk så att handtaget inte kan lossna helt om lederna plötsligt går sönder.

Höj-och sänkbara handtag kan vara extra känsliga för påfrestningar, till exempel om du drar vagnen i trappor.

Vändbara handtag

Med vändbara handtag kan du växla mellan att låta barnet skjutsas framåt och bakåt. Se till att det finns en säkerhetsspärr för att hindra att låsningen släpper vid påfrestningar, till exempel om du drar vagnen i trappor.

Montering av liggdel, sittdel och lift

Se till att ligg- eller sittdelen monteras så den sitter fast ordentligt på chassit och har barnsäkra spärrar. Om du väljer en kombivagn ska liften kunna fästas ordentligt så den inte kan glida ur. Det kan vara till exempel i uppförslut, när du drar vagnen i trappor, åker rulltrappa eller lyfter upp vagnen på en buss.

Viktigt med stabilitet

Det är viktigt att vagnen är stabil så den inte riskerar att välta. Vagnar med tre hjul och så kallade cityvagnar (höga smala modeller med små svängbara så kallade swivelhjul) är oftare instabila. Stabiliteten är också beroende av hur du förvarar väskor, shoppingpåsar och skötväska på vagnen. Tillbehör som ståbräda och syskonsits förändrar också barnvagnens tyngdpunkt.

Små barn utan sele

Barnvagnar för barn under sex månader får inte ha öppningar som barn kan ta sig igenom och falla ur eller fastna i.

Avtagbara hjul

När du sätter på eller byter hjul är det viktigt att du ser till att hjulet fäster ordentligt. Se också till att det inte kommit in smuts och grus som kan göra att hjulen lossnar från sin axel.

Swivelhjul

Se till att de små hjulen snurrar fritt runt sin egen axel och inte kan fastna mot varandra. Friktionen i swivelhjulen är viktig. Med för mycket friktion kan hjulen fastna åt fel håll så att vagnen plötsligt stoppar upp och riskerar att välta. Är det för lite friktion finns risken att vagnen börjar vobbla.

Liggvagnen är till för nyfödda fram till barnet lärt sig att sitta stadigt. Vagnen har ett plant liggläge så barnets rygg får slappna av. Jämfört med andra vagnmodeller används liggvagnen under kort tid. Ofta ersätts den med en sittvagn.

  • Om liggvagnen ska användas under de kalla årstiderna är det viktigt att den är rymlig nog för en varm åkpåse utan att det blir för trångt för barnet.
  • Kolla så liggvagnen du väljer får plats i till exempel bilen, hissen, trappuppgången och hallen.
  • Kolla alltid att liggdelen sitter ordentligt fast i vagnens chassi och bara kan lossas med tvåhandsfattning.

Sittvagnen passar barn som lärt sig sitta ordentligt och är redo att lämna liggvagnen. Sittvagnen kan sedan användas under resten av barnvagnsperioden. Sittvagnar finns i väldigt många storlekar, stilar och former.

  • För barn som behöver sova på dagen är det bra att välja en sittvagn som går att fälla till ett plant liggläge.
  • Kolla alltid att sittdelen sitter ordentligt fast i vagnens chassi och att låsningen bara går att lossa med tvåhandsfattning.
  • En sittvagn används ofta under många år. Därför kan det vara bra att satsa på en stabil och hållbar vagn.
  • Har du en liten bil, åker mycket kollektivt eller bor i ett hus med en trång hiss kan det vara bra att välja en mindre och smalare vagn.
  • Känn på vagnens vikt och prova att fälla ihop den. Du kan behöva hantera den på egen hand.

En duovagn kan du använda från att barnet är nyfött och så länge som barnet behöver en vagn. Man kan säga att du får två vagnar i en (precis som när du köper en kombivagn). Du får med både en separat liggdel och en sittdel, som används till samma chassi. Varje del är anpassad efter barnets behov i olika åldrar. Du byter från liggdelen till sittdelen när barnet lärt sig att sitta stadigt.

Det finns även duovagnar där det ingår ett babyskydd till bilen och som även kan fästas på chassit.

  • En duovagn använder du hela den tid då barnet behöver en vagn. Den ska alltså tåla många års användning.
  • En duovagns liggdel upplevs ofta som tung och klumpig i jämförelse med en lift i en sittvagn (kombivagn).
  • Har du en liten bil, åker mycket kollektivt eller bor i ett hus med en trång hiss kan det vara bra att välja en mindre och smalare vagn.
  • Känn på vagnens vikt och prova att fälla ihop den. Du kan behöva hantera den på egen hand.

En kombivagn kan du använda från att barnet är nyfött och så länge som barnet behöver en vagn. Man kan säga att du får två vagnar i en (precis som när du köper en duovagn).

Kombivagnen är en sittvagn som du kompletterar med en lift med hårda eller mjuka kanter. Liften använder du under barnets första månader fram till barnet lärt sig att sitta stadigt.

  • Liften upplevs ofta trång i jämförelse med en traditionell liggvagn. Detta kan vara en nackdel om barnet är baby under årets kalla årstider när du behöver varma filtar eller en åkpåse.
  • En lift med hårda kanter är praktisk att använda som resesäng.
  • Som sittvagn går kombivagnen att fälla till plant liggläge. Det är en fördel så länge barnet behöver sova på dagen.
  • En kombivagn används under många år. Därför kan det vara bra att satsa på en stabil och hållbar vagn.
  • Har du en liten bil, åker mycket kollektivt eller bor i ett hus med trång hiss kan det vara bra att välja en mindre och smalare vagn.
  • Känn på vagnens vikt och prova att fälla ihop den. Du kan behöva hantera den på egen hand.

En så kallad multivagn har flera användningsområden. Genom att montera den tillsammans med olika tillbehör kan den bli till exempel en ligg- eller sittvagn för ett eller flera barn, en cykelkärra eller skid- eller hundpulka.

  • För skid- och hundpulka finns ingen standard och därmed ingen märkning. Prata därför med tillverkaren om vilka säkerhetstester som genomförts med den vagn du tittar på.
  • En barnvagn som är avsedd att användas som cykelkärra ska även vara säker för den typen av användning. Kontrollera att barnvagnen är märkt med att den uppfyller standarden för cykelkärror, EN 15918.

Tvilling- och syskonvagn används när du behöver en vagn för två barn som är nära varandra i ålder. Du kan välja mellan olika varianter. Det kan vara en bredare vagn där barnen ligger eller sitter bredvid varandra eller en längre vagn där barnen placeras framför och bakom varandra. Det finns också varianter där insatserna monteras delvis över och under varandra. Tänk på att lösningarna inte ska gå ut över barnens säkerhet.

Ibland finns behov av en vagn för fler än två barn under tre år. Så länge de är bebisar får de plats tillsammans i en dubbel liggdel. Det är också möjligt att montera både syskonsits och ståbräda på vagnar avsedda för två barn. Besök en barnvagnsbutik och prova dig fram bland de alternativ som kan lösa dina behov.

  • Det kan vara praktiskt att välja en variant där barnen kan ligga och sitta oberoende av varandra.
  • Dessa vagnar är större och tyngre än en vanlig barnvagn. Känn på vagnens vikt och prova att fälla ihop den. Du kan behöva hantera den på egen hand.
  • Storleken kan begränsa var och hur du kan använda vagnen. Hissar, trappuppgångar, grindar och dörrar kanske inte är tillräckligt stora.
  • Med flera barn i samma vagn blir kraven på bra hjul och hållfasthet högre.
  • På vissa varianter påverkas stabiliteten beroende på vilket barn du lyfter ur vagnen först. Lyft ur rätt barn först så vagnen inte välter med det andra barnet.
  • När du väljer en tvilling- och syskonvagn behöver du vara extra uppmärksam på att konstruktionen inte påverkar barnens säkerhet eller bekvämlighet.

Du kan utrusta din vagn med tillbehör som breddar användningsområdet eller är praktiska i olika situationer.

Lift – mjuk och hård

Kombivagnar är anpassade för att kunna användas tillsammans med en lift under barnets första månader. Du kan också köpa till en lift att använda i liggvagnen eller sittvagnen för att slippa att väcka barnet när du kommer in efter en promenad. Liften har bärhandtag så du lätt kan lyfta den.

Liften kan ha hårda eller mjuka kanter. Väljer du en lift med mjuka kanter är det extra viktigt att vagnens egna sidor är så höga som möjligt och att det finns en ordentlig stoppkant vid huvudet. En lift med mjuka kanter kan ibland göras om till en åkpåse eller sittdyna. En lift med hårda kanter är praktisk att använda som resesäng.

Liften ska sättas fast ordentligt så den inte kan glida eller falla ur, till exempel i uppförslut, när du drar vagnen i trappor, åker rulltrappa eller lyfter upp den på en buss.

Ståbräda

Med en ståbräda kan du skjutsa både ett litet och ett äldre barn i vagnen samtidigt. Ståbrädan monteras i vagnens chassi och rullar på egna hjul. Det barn som får hjälp av ståbrädan måste kunna gå själv. Prova ut och köp en ståbräda som är avsedd att fungera tillsammans med just din vagn så den sitter fast ordentligt och inte gör vagnen instabil.

Syskonsits

En så kallad syskonsits monteras på ligg- eller sittinsatsen för att du ska kunna skjutsa två barn i vagnen samtidigt. Prova ut och köp en syskonsits som är avsedd att fungera tillsammans med just din vagn, så den inte gör vagnen instabil eller kan lossna och falla ner på barnet. Syskonsitsen är avsedd för barn som väger max 15 kilo. Tänk på att stabiliteten kan påverkas beroende på vilket barn du lyfter ur först.

Babyskydd

Det finns vagnar med fästen för babyskydd (alltså bilbarnstolar för de små barnen). Babyskydd ska uppfylla både kraven för barnvagnar (EN 1888) och för babyskydd gällande krocksäkerhet. De ska vara märkta på rätt sätt.

Mer om babyskydd på NTF:s webbplats

Skötväska

Det är praktiskt att samla prylar för barnets omvårdnad i en skötväska. Tänk på hur du förvarar skötväskan på vagnen. Det finns en risk för att vagnen kan välta om du hänger skötväskan eller andra saker på handtaget.

Åkpåse

Att bädda ner barnet i en åkpåse ger skön värme under de kalla årstiderna. Tänk på att vagnen och åkpåsen ska passa ihop så det inte blir för trångt.

Regnskydd

Ett regnskydd håller barn och barnvagn torra i fuktigt och regnigt väder. Det ger vagnen längre hållbarhet. Det är viktigt att du ser till att det kommer in tillräckligt med frisk luft till barnet och att luften cirkulerar.

Hjul – olika varianter

Vilka hjul du ska välja beror på dina behov. Små hjul fungerar bra i stadsmiljö medan du bör välja större hjul om du vet att du ofta går på ojämnt underlag, grusade gångvägar eller där det är dåligt snöröjt. Lufthjul ger en bättre dämpning men kan istället i sällsynta fall få punktering.

Filtar mot sol och ljud

Tänk på att aldrig täppa till vagnens öppning helt. Det blir snabbt varmt för barnet om inte luften kan cirkulera fritt.

Har du upptäckt en säkerhetsrisk med en vara eller har det inträffat en händelse, skada eller olycka? Då kan du informera oss på Konsumentverket genom att göra en anmälan.

För att vi ska kunna utreda din anmälan är det viktigt att du fyller i uppgifter som gör att vi kan säkerställa:

  • vilken vara det handlar om
  • vilket företag som har tillverkat, sålt, hyrt eller lånat ut varan.

Bifoga gärna bilder eller filmer som beskriver varan och skadan eller risken. Det är extra viktigt om du väljer att vara anonym när du anmäler, för då kan vi inte återkomma till dig och ställa följdfrågor om det behövs.

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats

Källa: Konsumentverket

Granskad: 8 december 2023