Inför köp av barnvagn

Barnvagnar finns i en mängd olika modeller och med olika kvaliteter och pris. Det gör att det kan vara svårt att köpa barnvagn. I barnvagnsguiden får du hjälp att välja modell och du får också direkta köpråd med fokus på säkerhet och funktion.

Det är omöjligt att helt avgöra kvalitet, funktion och säkerhet genom att bara titta på en vagn. Prova olika barnvagnar och läs gärna produktkataloger och bruksanvisningar för de olika vagnarna. Det lönar sig att planera köpet och ta del av så mycket information som möjligt. Tänk på att vara ute i god tid. Det kan vara lång leveranstid på barnvagnar och vill du köpa begagnat kan det dröja innan “rätt” vagn dyker upp.

Köpa begagnad barnvagn

Köpa begagnad barnvagn kan både vara bra för miljön och för din privatekonomi. Tänk bara på att undersöka barnvagnen noga innan du köper den. Säkerheten kan ha påverkats beroende på vad vagnen har utsatts för. Materialet kan ha åldrats och fått ändrade egenskaper.

Tänk på att du inte har någon ångerrätt när du köper produkter av en privatperson. Konsumentköplagen gäller inte heller, men däremot gäller köplagen som säger att varan du köper ska stämma överens med avtalet.

Läs mer om fördelarna med att köpa begagnade barnprodukter i magasinet Hallå förälder

Säkerhetskrav

Som ett hjälpmedel för att bedöma om en barnvagn är säker finns det en europeisk standard, EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888). I standarden finns minimikrav och provmetoder som barnvagnstillverkare ska uppfylla för att vagnarna ska anses vara säkra. Barnvagnen ska vara märkt med att den uppfyller standard.

Välj modell med barnvagnsguiden

Vill du ha fler tips ska du använda Hallå konsuments barnvagnsguide. Den hjälper dig att välja modell och informerar om säkerhet och funktion.

Till barnvagnsguiden

Anmäla barnvagn med säkerhetsbrist

Om du upplever att en barnvagn har säkerhetsbrister kan du anmäla det till Konsumentverket. Sådana fel kan vara handtag som går av, icke-fungerande bromsar och klämrisker. 

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats