Sitta säkert i hög barnstol

När du ska välja en hög barnstol är det viktigt att tänka på säkerheten. Fallolyckor är relativt vanliga och det är barn upp till tre år som oftast drabbas.

Orsaken till en av de vanligaste fallolyckorna är att barnet sitter i stolen och trycker ifrån med fötterna mot bordet så att stolen välter. För att minska risken för att det och andra fallolyckor händer ska du välja en så stabil stol som möjligt. Du kan också sätta fast barnstolen i bordet. Det finns särskilda ”ankare” att köpa som kopplar fast stolen i bordet. Du kan även välja en stol där barnet inte kan lyfta upp fötterna mot bordskanten, till exempel en stol med inbyggt bord.

Barnet ska helst inte kunna klättra ur stolen själv. En barnstol med trång sittdel, eller annan teknisk lösning, hindrar barnet från att dra upp benen på sitsen. Det gör i sin tur att barnet inte kan resa sig upp i stolen. Vissa modeller av höga barnstolar har större benöppningar. Då har stolen även ett midjebälte eller en sele som måste användas för att stolen ska anses som säker.