Barnkläder

Barn växer och behovet av kläder är stort. Oavsett om du köper barnkläder som är nya eller begagnade är det saker du behöver ha koll på. Exempelvis om det finns snoddar, dragband eller huvor på barnkläder som kan utgöra en risk för att barnet skadar sig.

Det har inträffat olyckor där barn har fastnat med kläderna i springor, rutschkanor och cykelkedjor. För att minska risken för att barn ska skada sig får det inte finnas snoddar och dragband i huvud- och halsområdet på kläder till barn upp till 7 år. 

Huvor och kapuschonger kan fastna

Det finns en risk att huvor som är fastsydda i plagget fastnar när barnet leker. Välj istället ett plagg med löstagbar huva som lossnar lätt så minskar du risken för en olycka. Då kan du även själv välja att ta av huvan innan barnet leker.

Dekorationer på barnkläder kan lossna

Barnkläder har ibland små dekorationer som kan lossna. Eftersom små barn gärna undersöker och stoppar saker i munnen så kan dekorationerna vara farliga för barnet. Förvissa dig om att dekorationerna sitter fast ordentligt så att de inte fastnar i halsen på barnet och orsakar kvävning.