Gravidförsäkring

En gravidförsäkring erbjuds oftast i två olika varianter. En försäkring som är gratis och en försäkring man betalar för och får ett utökat skydd.

Väljer du att betala för en gravidförsäkring får du, utöver skyddet i gratisförsäkringen, ofta även en försäkring som gäller om barnet blir sjukt under de första sex månaderna. Försäkringen ger en låg ersättning till den gravida vid graviditets- och förlossningskomplikationer. De flesta bolag betalar dessutom en engångsersättning om barnet föds med en viss diagnos, exempelvis CP-skada, allvarliga hjärtfel eller Downs syndrom.

Gravidförsäkringen ersätter inte en barnförsäkring

Den gravidförsäkring du betalar för och som gäller för sjukdom för barnet ger ett visst skydd innan det är möjligt att teckna en barnförsäkring. En förlossningsskada hos barnet jämställs i det flesta gravidförsäkringar med sjukdom.

Ersättningsbeloppen i gravidförsäkringen är låga om du jämför med belopp i barnförsäkringen och försäkringstiden i gravidförsäkringen är kort, för barnet gäller den tills barnet är 6 månader gammalt. Teckna därför en barnförsäkring så tidigt som möjligt när barnet är fött för att få ett bra skydd för barnet för sjukdom och olycksfall.

För att få ersättning från en försäkring måste den vara gällande när en skada eller sjukdom visar sig. Att du haft en gravidförsäkring ger dig inte möjlighet till ersättning från en barnförsäkring.

Jämför villkoren

Läs villkoren noga - ring försäkringsbolaget och fråga om det är något du inte förstår.

Jämför gravidförsäkringar på webbplatsen konsumenternas.se