Ny i Sverige: Var försiktig med din underskrift

Din underskrift är privat och mycket värdefull. Om du skriver på ett avtal eller ett kontrakt måste du göra allt som står i det. Ta reda på vad avtalet innebär innan du skriver på.

I Sverige är det vanligt att skriva på avtal för att köpa något. Ett avtal eller ett kontrakt är något som du och någon annan kommer överens om. Du kan till exempel köpa en mobiltelefon och tillgång till internet från ett företag. Sedan betalar du en summa pengar till företaget varje månad i några år.

Att skriva på ett avtal brukar kallas att ge sin underskrift. Det kan också heta att skriva sin namnteckning eller signatur. Om du skriver på ett avtal kan du inte ångra dig. Då måste du följa alla delar i avtalet.

Skriv aldrig på ett avtal åt någon annan, inte ens åt din släkt och dina vänner.

Många avtal kostar pengar

Många avtal innebär att du måste betala pengar till ett företag under lång tid. Därför måste du veta att du kan betala alla kostnader innan du skriver på. Det kan vara flera hundra kronor varje månad i många år.

Skydda dina bankuppgifter, betalkortsnummer och ditt personnummer noga. Du ska bara använda uppgifterna i kontakt med bank och myndigheter eller om du köper något från ett företag som du litar på.

Mer information om avtal och villkor

Dyrare att dela upp betalningen  

Ska du köpa något som kostar mycket pengar? Då kan butiken du handlar i fråga om du vill dela upp betalningen i flera delar. Det kallas avbetalning eller delbetalning. Att köpa på avbetalning eller delbetalning kostar ofta mer än att betala direkt. Om du missar att betala tillbaka i tid blir det snabbt mycket dyrt för dig.