Ny i Sverige: Planera din ekonomi

Det är mycket att tänka på för dig som har egen ekonomi. Här kan du läsa om några saker som kan påverka dina utgifter.

Gör en budget

Det är en god idé att göra en plan för din ekonomi varje månad. Det kallas budget och visar dina inkomster och utgifter. Där kan du se hur mycket pengar du kan köpa för varje månad. Budgeten är en hjälp för att du inte ska köpa mer än du har råd med och få skulder. Klicka på länken för att göra en budget i vårt webbverktyg Budgetkalkylen. 

Testa Budgetkalkylen på konsumentverket.se

Broschyr om hur du kan få stöd med din privatekonomi på konsumentverket.se

Om du ska låna pengar

Om du behöver låna pengar är det viktigt att ta reda på vilka lån som finns. Då kan du välja det lån som passar dig bäst. Fundera också på om du kan spara ihop pengarna istället för att låna.

Det kostar att låna pengar. Kolla vilken effektiv ränta lånet har. Effektiv ränta är allt det kostar dig att ha ett lån i ett år.

 

Läs mer om att ta lån

Ta inte snabblån utan att ta reda på vad det kostar. Snabblån har mycket höga avgifter och räntor. Det är det dyraste sättet att låna pengar. Snabblån är små lån som ska betalas tillbaka på kort tid. Du kan till exempel ta ett snabblån på 10 000 kronor genom att skicka ett sms till ett låneföretag. Snabblån kallas också för mikrolån och sms-lån.

Försäkring hjälper vid olyckor

Det är viktigt att teckna en försäkring för dig själv, ditt hem och annat värdefullt. En försäkring är ett avtal med ett försäkringsbolag. Avtalet gör att du kan få ersättning om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Du kan också få ersättning om något du äger blir förstört eller stulet. Dina saker kan till exempel bli förstörda vid en brand eller trafikolycka.

Läs mer om hemförsäkringar

Skicka pengar till utlandet

Ska du skicka pengar till ett annat land? Då rekommenderar vi webbplatsen Money from Sweden. Det är en tjänst på internet från Konsumentverket. Där kan du jämföra vad det kostar att skicka pengar till andra länder.

Besök Money from Sweden