Ny i Sverige: Handla på internet

Det finns många företag på internet som säljer varor och tjänster. Men det finns företag på internet som man inte ska lita på.

Kontrollera noga företaget som du vill handla av:

  • Finns adress och telefonnummer till företaget?
  • Vad tycker andra människor om företaget? Du kan till exempel läsa recensioner på internet om vad som är bra och dåligt med företaget.

På Skatteverkets webbplats kan du kontrollera om företaget är godkänt för F-skatt, om det är registrerat för moms samt om det är registrerat som arbetsgivare

När du handlar på internet från ett svenskt företag har du normalt ångerrätt. Ångerrätten betyder att du kan ångra dig och skicka tillbaka varan inom 14 dagar efter köpet. Då betalar du bara för att skicka tillbaka varan. Du får tillbaka alla andra pengar om du inte använt varan.

Läs mer om ångerrätt

Erbjudanden som är för bra

Det finns erbjudanden på internet som kan verka för bra. Det kan till exempel vara en surfplatta för 1 krona. Sådana erbjudanden innebär ofta dyra abonnemang som kan vara svåra att avsluta. Om du tackar ja måste du sedan betala en hög kostnad varje månad.

Tänk på att dessa erbjudanden kan finnas på fler platser än internet. Det kan till exempel vara i vanlig reklam, i ett brev eller från en försäljare ute på gatan.

För dig utan legitimation

Har du nyligen fått ditt personnummer från Skatteverket? Tänk på att inte köpa något på internet förrän du fått ditt ID-kort, alltså din legitimation. Du måste visa upp ID-kortet för att hämta ut ditt paket hos posten. Detta gäller också om du ska betala fakturor på ett bankkontor.