Ny i Sverige: Betala räkningar i tid

Om du köper något utan att betala direkt, får du en räkning efter en tid. En räkning kallas också faktura. Räkningen kommer i ett mejl eller ett brev och kan se ut på olika sätt.

När du har fått en räkning, ska du kontrollera:

  • Att du har beställt varan.
  • Att priset stämmer på det du ska betala.
  • När du måste betala.

Du måste betala dina räkningar, och det är viktigt att betala i tid. På räkningen står vilket datum du måste betala. Det brukar stå sista betalningsdag eller förfallodatum.

Om du inte betalar i rätt tid kan du få stora problem. Räkningen blir mycket dyrare. Om du sedan missar att betala räkningen trots påminnelse, kan du få en skuld hos Kronofogden. Skulden gör det svårt att bli svensk medborgare.

Om du inte betalar räkningen för din bostad (hyra) kan du bli vräkt. Det betyder att du förlorar ditt hyreskontrakt och måste flytta. Om du har blivit vräkt är det svårt att få en ny bostad.

Mer om att betala räkningar

Om det är fel på räkningen

Har du fått en räkning som det är fel på? Då ska du skriva en protest till företaget som skickade räkningen. Förklara i ditt brev eller mejl att du inte tänker betala, och varför du inte tänker göra det. Det kallas att bestrida en faktura. Spara alltid en kopia på allt du skriver och skickar till företaget.

Behöver du hjälp att bestrida en faktura? Kontakta en konsumentvägledare i din kommun.

Mer om att bestrida en räkning