Kontrakt, hyra och bolån

Oavsett om du hyr en lägenhet eller om du äger en bostadsrätt finns det viktiga saker att hålla koll på för att du ska få bo kvar i din bostad.

Som hyresgäst har du alltid rätt att få ett skriftligt kontrakt av din hyresvärd, oavsett om det gäller ett förstahandskontrakt hos ett hyresbolag eller om du hyr i andrahand av en privatperson.

Kontraktet ska innehålla uppgifter om hyran, vad som ingår i hyran och hur lång uppsägningstiden är. Kontraktet är en säkerhet för dig som hyresgäst om det skulle uppstå en diskussion med hyresvärden om vad som är överenskommet. 

Viktigt att betala hyran

För att få bo kvar i en lägenhet gäller det att inte slarva med hyran. Hyran ska betalas månadsvis i förskott senast sista vardagen i föregående månad.

Det är ditt eget ansvar att hålla koll på om hyran är betald. Hyran ska betalas även om hyresvärden skulle ha glömt eller valt att inte dela ut någon hyresavi. När du har betalat hyran är det bra om du sparar kvittot på inbetalningen. Det fungerar som ett bevis om det skulle uppstå en tvist med hyresvärden gällande betalning av hyran.

Om du bor i bostadsrätt

När du köper en bostad så köper du rätten att använda bostaden – du äger alltså inte själva bostaden. Som bostadsrättshavare blir du medlem i en bostadsrättsförening och betalar varje månad en avgift till föreningen. Avgiften kan liknas vid hyran som betalas för att få bo i en hyresrätt.

Avgiften ska gå till att täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och för räntor och amorteringar av lån. Var noga med att alltid betala in månadsavgiften till föreningen. Betalar du inte riskerar du att bli uppsagd och tvingas flytta från föreningen.

När du köper en bostadsrätt är det vanligt att du måste ta ett lån. Då måste du även betala amortering och ränta varje månad.

Läs mer om hur det fungerar med bolån