Hitta boende

När du har bestämt dig för att flytta hemifrån börjar jakten på ett boende. Beroende på var du vill bo är det olika svårt att hitta bostad. I vissa kommuner är priserna relativt låga och det är enkelt att hitta boende, medan raka motsatsen gäller i andra kommuner.

För att öka dina chanser är det bra att veta vilken typ av boende som finns att välja på och vart du kan leta efter dessa.

Hitta hyresrätt

Letar du efter en hyresrätt kan du börja med att titta på kommunens hemsida. Där finns det oftast länkar till det kommunala bostadsbolaget och ibland även till privata hyresvärdar. En sökning på internet kan också hjälpa dig att hitta bostadsbolag som hyr ut. Mindre hyresvärdar annonserar ibland ut sina lediga lägenheter på annonssidor, och du kan själv sätta in en annons om att du söker lägenhet. I sociala medier kan man ofta hitta grupper för orten där du vill bo där lediga lägenheter läggs ut.

Hitta studentboende

Om du ska börja studera kan du kontakta din skola eller universitet för att få reda på vilka studentboenden som finns och vilka villkor som gäller där. Ett studentboende kan vara en egen lägenhet eller att man hyr ett rum i en ”korridor” med gemensamt kök. Många kommuner har en studentbostadsgaranti. Kontakta kommunen du vill studera i för att höra om de garanterar studenter en bostad.

Hyra lägenhet i andrahand

Är det svårt att hitta boende på orten där du vill bo kan det vara nödvändigt att hyra en bostad i andrahand. Reglerna skiljer sig åt om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt i andrahand.

Köpa en bostad

Ett alternativ till att hyra en bostad kan vara att köpa en. Det är mycket du måste sätta dig in i när du ska köpa en bostad. Du måste välja om du vill ha fast eller rörlig ränta, du får ett större ansvar för att allt fungerar i boendet och du tar även en ekonomisk risk jämfört med när du hyr ett boende eftersom bostadspriserna både kan gå upp och ned.

Mer information om att köpa bostad