Göra om i hyresrätt

Är du inte nöjd med hur din hyresrätt ser ut? Som hyresgäst är din hyresvärd skyldig att reparera din lägenhet om den har fel eller brister och efter 10–15 år kan du som hyresgäst kräva att få tapetserat och målat.

Vill du göra egna ändringar för att trivas går det också bra. Vissa ändringar kan du som hyresgäst göra utan att behöva fråga hyresvärden om lov – vid större ändringar krävs hyresvärdens godkännande.

Vad du får göra

I en hyreslägenhet är det tillåtet att måla och tapetsera om på egen bekostnad. Tänk på att inte välja allt för ovanliga tapeter eller extrema färger, annars kan du bli ersättningsskyldig när värden ska tapetsera eller måla om. Du kan också bli skyldig att betala skadestånd om arbetet görs slarvigt eftersom lägenheten då kan sjunka i bruksvärde. Bruksvärdet är det värde en lägenhet anses ha utifrån läge, utseende och standard. Det är därför klokt att ta kontakt med hyresvärden för att fråga om råd.

Vad du inte får göra

Du får inte göra om planlösningen eller flytta på fast inredning. Större förändringar måste du diskutera med din hyresvärd.