Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet och det är mycket att tänka på i samband med flytten. Förutom att hitta någonstans att bo bör du innan flytt teckna försäkring, hitta ett bra el-abonnemang och göra upp en budget för din nya livssituation.

Viktigt med kontrakt

Att hitta en egen bostad kan vara olika svårt beroende på var du vill bo och hur mycket pengar du vill lägga på boende. Oavsett om du ska bo i egen hyresrätt, studentbostad eller hyra ett rum eller hyra en lägenhet i andrahand är det viktigt att du får ett skriftligt hyreskontrakt.

Få ekonomin att gå ihop

När du väl har flyttat hemifrån har du många utgifter som ska betalas. Bor du i hyresrätt ska du betala hyra varje månad och bor du i bostadsrätt ska du betala en månadsavgift till föreningen. Har du tagit ett banklån måste du även betala ränta och amortering. Sedan tillkommer kostnader för el, hemförsäkring, bredband och inte minst mat, kläder och allt annat som behövs. I vissa bostäder måste du även betala för uppvärmning och vatten.

Gör en budget och kom ihåg att spara undan lite pengar varje månad så att du klarar dig om det skulle uppstå oväntade utgifter. För att spara pengar kan du till exempel äta lunchlåda istället för att gå på restaurang. Du kan också låna saker eller köpa begagnat, då spar du både på pengar och miljön.

Skaffa en hemförsäkring

Det är väldigt viktigt att du har en hemförsäkring när du flyttar hemifrån. Om du inte har någon hemförsäkring kommer du inte få någon ersättning alls om du blir av med dina ägodelar på grund av till exempel brand eller stöld

Välj rätt abonnemang

När du flyttar kommer du antagligen behöva skaffa abonnemang för bland annat el och internet. Jämför olika abonnemang och ta reda på vad de har för bindnings- och uppsägningstid så att du inte låser dig vid abonnemanget längre än vad du vill.

Fler viktiga saker att tänka på hittar du i vår checklista