Att separera

Att separera innebär mer än att du och din partner flyttar isär. Förutom de känslomässiga konsekvenserna ska bostaden och er egendom på något sätt delas mellan er. Det innebär en förändring i din ekonomiska situation.

Tiden efter separationen är en omställning, även ekonomiskt. Innan separationen var ni två som delade på räkningarna. Efter separationen ska du betala räkningarna själv.

Så påverkas din ekonomi vid separation

Din inkomst ska täcka alla tidigare gemensamma kostnader som boende, försäkringar, eventuell bil, tv, telefoni och internet. Du kan behöva nya möbler och saker till hushållet. För att få koll på din ekonomi är det bra att gå igenom alla dina utgifter och inkomster för att se vad du har att röra dig med. Gör en budget så att du ser att dina pengar täcker dina kostnader. Tänk på att du kan låna vissa saker eller köpa begagnat. Då spar du både på pengar och miljön.

Ändrad boendekostnad

Vid en separation flyttar någon av er ur den gemensamma bostaden, kanske båda två. Bor ni i en storstad kan det vara både svårt och kostsamt att hitta ett nytt boende. Om du bor kvar själv i den tidigare gemensamma bostaden under tiden ni letar nya boenden kan det bli dyrt om du förväntas betala hela boendekostnaden.

I många fall kommer dina utgifter för boende bli högre även om du flyttar till en mindre bostad, eftersom du själv måste stå för hela boendekostnaden. Men du kan ha rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg via Försäkringskassan. Har du bostadsbidrag sedan tidigare behöver du meddela Försäkringskassan om din nya livssituation.

Information om bostadsbidrag och bostadstillägg på Försäkringskassans webbplats

Från gemensam ekonomi till egen ekonomi

När du och din partner levde ihop hade ni kanske gemensam ekonomi. En separation betyder i de flesta fall att era ekonomier separeras. Har ni automatiska överföringar till varandra eller konton ni båda har tillgång till? Om ni inte vill ha det ska ni avsluta kontona. Samma sak gäller om ni har använt er av autogiro för att betala gemensamma räkningar. Om ni har lån tillsammans, eller andra avtal, se till att ni ser över dessa i samband med separationen.

Förändrade villkor för testamente

Om ni innan separationen hade ett gemensamt testamente kan det vara bra att fundera på om du vill förändra villkoren i testamentet nu när ert förhållande har förändrats.