Arbetslös

Att bli av med jobbet och inte få lön är ett hårt slag för ekonomin.

Om du sedan tidigare är medlem i en a-kassa kan du få en ersättning som maximalt blir cirka 80 procent av din tidigare inkomst. Det finns dock en övre gräns i ersättningen som gör att många får betydligt mindre pengar än så. Vissa fackförbund erbjuder en särskild inkomstförsäkring som kan garantera 80 procent av din tidigare lön om du blir arbetslös. Är du med i ett fackförbund, kolla om du har den försäkringen.

Kontakta Arbetsförmedlingen

Anmäl dig hos arbetsförmedlingen redan första dagen du är arbetslös. Du går miste om ersättning för de dagar du inte varit anmäld.

Till Arbetsförmedlingens webbplats

Om du är medlem i a-kassan

För att få en inkomstrelaterad ersättning från a-kassan måste du ha varit medlem i a-kassan i minst 12 månader samt uppfylla det så kallade arbetsvillkoret. Det innebär att du måste ha arbetat i en tillräckligt stor omfattning under en viss tid innan du blev arbetslös. På arbetslöshetskassornas gemensamma webbplats finns kontaktuppgifter till din a-kassa.

Hitta din a-kassa på Sveriges a-kassors webbplats

Om du inte är medlem i a-kassan

Om du blir arbetslös utan att vara medlem i en a-kassa och uppfyller arbetsvillkoret ovan får du en grundersättning. 

På Alfa-kassans webbplats kan du se hur mycket ersättning du kan få

Du måste vara över 20 år för att få grundersättningen. Tänk på att de sju första dagarna är karensdagar. Då får du inte någon ersättning.