Seniorlån

Ett seniorlån är ett lån där du inte behöver betala ränta och amorteringar med dina löpande inkomster. Om du äger en obelånad, eller lågt belånad, villa, bostadsrätt eller fritidshus kan du ta ett seniorlån med bostaden som säkerhet.

Varför seniorlån?

När du går i pension minskar oftast din disponibla inkomst. I samband med att du ansöker om ett utökat eller nytt bolån, gör banken en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Om banken anser att du har en för låg inkomst eller pension kommer du troligen att bli nekad att låna via ett vanligt bolån. Ett seniorlån kan då vara ett alternativ för dig.

Bostaden som säkerhet

Om du äger ett hus eller en lägenhet som är obelånad eller lågt belånad så kan seniorlånet vara ett alternativ för att ändå kunna låna pengar. Ett seniorlån är ett lån där du utnyttjar det obelånade värdet i din villa, bostadsrätt eller fastighet för att få ett tillskott till pensionen. Lånet är amorteringsfritt och du behöver inte betala löpande räntekostnader med din månadsinkomst/pension.

En långivare

Det fanns tidigare flera bolag på marknaden som erbjöd så kallade seniorlån. I dag finns det bara ett företag som erbjuder lån till äldre personer som har svårt att få ett vanligt bolån.

Mer om seniorlån på webbplatsen konsumenternas.se