Bolån

När du köper ett nytt boende bör du ha en kontantinsats om åtminstone 15 % av bostadens pris. Enligt Finansinspektionens allmänna råd bör banker inte låna ut till dessa 15 % med bostaden som säkerhet. Detta kallas ofta bolånetak.

Amorteringskrav

Från och med den 1 juni 2016 måste du som tar ett nytt bolån amortera på det om lånet uppgår till mer än 50 procent av bostadens marknadsvärde. Om du lånar över 70 procent av bostadens värde ska du amortera 2 procent per år tills du når 70 procent och därefter ska du amortera 1 procent per år.

Dessutom måste du amortera 1 procent på lånet om det nya bolånet är större än motsvarande 4,5 gånger din bruttoinkomst. Detta krav gäller från den 1 mars 2018. Om ditt lån omfattas av båda amorteringskraven så måste du alltså amortera 1 eller 2 procent plus 1 procent per år på lånet.

Mer om amorteringskraven på webbplatsen konsumenternas.se

Pantsättning av bostaden

När du köper en bostad och lånar till köpet pantsätter du normalt den nya bostaden. Det innebär att bostaden är bankens säkerhet för lånet. Är bostaden en villa så måste du ta ut pantbrev på bostaden för att kunna pantsätta den om det inte redan finns pantbrev uttagna. Fråga nuvarande ägare eller mäklaren om detta.

Om du köper en bostadsrätt tar du inte ut några pantbrev. Däremot ska bostadsrättsföreningen underrättas och föreningen ska notera att bostadsrätten är pantsatt. I vissa fall kan det tillkomma en avgift för detta som föreningen ska ha. Däremot tillkommer ingen lagfartskostnad eller pantbrevskostnad när du köper en bostadsrätt.

Välja bolån och bank

Det är alltid bra om du jämför olika bankers bolåneerbjudanden. Men titta då inte bara på den erbjudna bolåneräntan. Vissa banker vill till exempel att du ska bli helkund. Det innebär att banken vill att du ska ha flera tjänster förutom bolånet hos just den banken för att få den bästa räntan.

Banken ska redovisa vad olika produkter och tjänster i ett paketerbjudande kostar och om det går att köpa dem separat. Du ska också få reda på vilken ränta du skulle få om du enbart väljer bolånet.

Är det så att du blir erbjuden en ränterabatt som är tidsbegränsad ska det framgå av bankens låneerbjudande.

Räkna på ditt bolån på webbplatsen konsumenternas.se

Mer information om bolån på webbplatsen konsumenternas.se