Ångra ett lån

När du har tagit ett lån så har du rätt att ångra dig om du skulle komma på att du inte vill ha eller behöver lånet längre. Du måste i så fall inom 14 dagar från det att lånet betalats ut höra av dig till banken som lånade ut pengar till dig.

Det spelar ingen roll hur du hör av dig men har du möjlighet är det bra att göra det via e-post. I meddelandet skriver du att du vill ångra lånet.

De lånade pengarna måste tillbaka till banken så snart som möjligt. Du måste betala ränta för de dagarna du har haft tillgång till pengarna. Däremot ska du inte betala några avgifter för lånet, som till exempel uppläggningsavgift. Har du redan gjort det ska banken betala tillbaka dem.

Tänk på att om du har köpt en vara eller tjänst på kredit, alltså ett så kallat kreditköp, så har du ångerrätt på de lånade pengarna, men inte alltid på varan eller tjänsten. Du kan alltså ångra lånet men kanske inte saken du köpt, vilket innebär att du måste betala för den på annat sätt än med de lånade pengarna.

Ångerrätten gäller inte för bolån. Ett bolån kan du däremot förtidslösa. Läs mer om detta i artikeln Lösa ditt bolån och ränteskillnadsersättning.

På webbplatsen konsumenternas.se kan du läsa mer om ångerrätt för lån