Så här har vi räknat

Konsumentverkets beräkningar handlar både om individuella kostnader och gemensamma kostnader för hushållet. Beräkningarna är exempel på hur en rimlig konsumtionsnivå kan se ut.

När vi gör beräkningarna utgår vi från ett hushåll där personerna bor i en hyreslägenhet och har en grundutrustning hemma. I beräkningarna ingår inte kostnader som kan tillkomma vid sjukdom eller funktionsnedsättning. Vi har heller inte beräkningar för ”specialkost”, exempelvis vid överkänslighet mot vissa livsmedelsprodukter.

Livsmedel

Kostnaderna visar exempel på hur mycket bra, näringsriktig mat kan kosta, för att täcka dagsbehovet av energi och näring för olika åldersgrupper och kön. För vuxna har vi utgått från en låg fysisk aktivitet och stillasittande arbete. Personer som är mer aktiva har ett högre energibehov och då av naturliga skäl även en högre matkostnad.

Kostnaderna beräknas på de livsmedel som ingår i Konsumentverkets fyra veckors matsedel, som består av frukost, lunch, middag och tre mellanmål per dag. För barn under 6 månader har vi inte beräknat några kostnader eftersom det är vanligt att barnet ammas. Kostnader för modersmjölksersättning måste därför läggas till separat.

Eftersom många äter lunch utanför hemmet har vi beräknat två alternativ för matkostnader:

  1. Kostnaderna är beräknade på att alla måltider lagas hemma
  2. Kostnader är beräknade på att alla måltider lagas hemma utom lunch måndag-fredag. Lunch under vardagar räknar med att barnen äter på förskola/skola och att de vuxna går ut och äter lunch.

Kläder och skor

Kostnaderna ska täcka årsbehovet av kläder och skor under olika årstider, för både vardag och för något festligare tillfälle. Dessutom ingår kläder för sport- och fritidsaktiviteter. Här ingår också tillbehör som till exempel väskor, ryggsäckar för barn och skolungdomar, bälten och armbandsklockor.

Fritid och lek 

Kostnader gäller för fritidsaktiviteter, både inom- som utomhus, motion och kultur. Aktiviteterna och produkterna som ingår i beräkningarna är olika mellan olika åldersgrupper. Fritidskostnaderna är inte uppdelade efter kön, eftersom vi anser att det inte är rimligt att beräkna olika kostnadsbehov för fritid annat än utifrån ålder.

Kostnaderna gäller till exempel för böcker, tidningar, musik, bio, disko/dans och motion (bland annat ingår cykel, skidor, gym- och simhallsbesök). För yngre barn ingår även kostnader för att en vuxen följer med på exempelvis bio, simhall, djurpark eller liknande.

Mobiltelefon

Kostnaderna gäller för en smart mobil med kontantkort. Vi har räknat med att alla personer från 10 års ålder har en egen smart mobiltelefon. För att beräkna samtalskostnader för olika åldersgrupper har vi använt information från Post- och telestyrelsen (PTS). Abonnemang är den vanligaste betalningsformen men Konsumentverket har ändå valt att göra beräkningar utifrån kontantkort (för att konsumenten lättare kan ha koll på kostnaderna).

Hygienartiklar

Kostnaderna gäller för varor och tjänster som behövs i olika åldrar för att hålla sig ren och för att vårda sin kropp. Här ingår till exempel tvål, schampo, tandborste, tandkräm och hudkräm. Här ingår även kostnader för till exempel hårklippning, rakapparat och en liten del kosmetika.

Barn och ungdomsförsäkring

Kostnaden gäller för sjuk- och olycksfallsförsäkring för barn och ungdomar. Vi har räknat med att försäkringen även gäller vid olycksfall under fritid och vid sjukdom. (Alla barn som går i skolan har en olycksfallsförsäkring som gäller under skoltid och på vägen till och från skolan. Hur mycket försäkringen gäller beror på vilken kommun du bor i. Oftast gäller den inte på fritiden.)

Hushållsgemensamma kostnader

Förbrukningsvaror

Här ingår kostnader för olika dagligvaror som används i ett hem. När vi valt ut av produkter har vi utgått från olika situationer där förbrukningsvaror behövs. Till exempel vid tvätt och städning. Det är toalettpapper, hushållspapper och tvättmedel som är de största kostnaderna för förbrukningsvaror.

Hemutrustning

Här ingår kostnader för saker som behövs för att till exempel laga mat, äta, umgås, sova, förvara saker och att städa. Här ingår möbler, lampor, mattor, gardiner, sängkläder, handdukar, badlakan, radio, tv, dator, hushållsapparater, kastruller, stekpanna, glas, porslin, bestick, dammsugare och strykjärn. För hushåll med minst tre personer ingår symaskin.

Media, fast telefon, internet

Kostnaderna här handlar om en del kommunikation, som till exempel att använda fast telefon, skriva och skicka e-post samt kort och brev. Vi har även räknat med kostnader för porto. En årsprenumeration på dagstidning ingår. När det gäller kostnader för fast telefon ingår samtalsavgift och abonnemangsavgift. Samtalsavgiften gäller telefonsamtal inom Sverige. Här ingår även internet med bredbandsuppkoppling och antivirusprogram.

Hemförsäkring

Kostnaden är beräknad på hushåll som bor i hyreslägenhet. Vi har utgått från de fyra största försäkringsbolagens premier för försäkringsbelopp. Siffrorna har tagits fram i samarbete med Konsumenternas försäkringsbyrå.